U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zuivelwinkel Emkabee

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto (1961) van het winkelpand aan de Stationsstraat 88 waar de zuivelwinkel Emkabee in gevestigd was. Foto ter beschikking gesteld door Piet van Duren
Emkabee en zuivelfabriek st isidorus 1965 LR.jpg

Zuivelwinkel Emkabee werd in 1961 door zuivelfabriek Sint Isidorus aan de Stationsstraat 88 in Deurne geopend. Later wijzigde de naam in MKB, dit staat voor melk-kaas-boter.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Door de uitgestrektheid van de gemeente Deurne en een zeer gespreide nieuwbouw werden de bezorgingwijken alsmaar groter en de ritten van de melkboer langer. De dienstverlening van zuivelfabriek Sint Isidorus kwam hierdoor steeds verder onder druk te staan. Op een gegeven moment kwam de melkboer nog maar twee keer per week aan huis.

Beroep melkboer[bewerken | brontekst bewerken]

Het beroep van melkventer was bovendien niet gemakkelijk, ze moesten er bij weer en ontij op uit en waren verantwoordelijk voor grote geldbedragen. Tekorten als gevolg van wanbetaling moesten uit eigen zak aangezuiverd worden. Hierdoor werd het animo voor het vak steeds kleiner.

Venterij[bewerken | brontekst bewerken]

De venterij bij Isidorus was een aflopende zaak en zou plaats moeten maken voor winkelverkoop. Eenzelfde trend van afnemende bezorging was destijds waar te nemen bij de Deurnese bakkers, kruideniers en groentemannen. Hierbij te bedenken dat de koelkast indertijd nog geen gemeengoed was en in de kelder bewaren vaak het enige alternatief was.

Opening zuivelwinkel[bewerken | brontekst bewerken]

Foto gemaakt bij de opening in 1961 van zuivelwinkel Emkabee aan de Stationsstraat 88. Foto ter beschikking gesteld door Piet van Duren

De combinatie van deze problemen noopte het bestuur van Sint Isidorus tot een rigoureuze ingreep, het stopte met de verkoop aan huis en opende op 21 januari 1961 een zuivelwinkel aan de Stationsstraat 88 in Deurne. Piet van Duren, werkzaam bij Sint Isidorus als laborant en later als botermaker, kreeg naast zijn dagtaak in de fabriek ook het beheer van de zuivelwinkel (op provisiebasis) waar echtgenote Gerie voornamelijk voor de verkoop zorgde. Pas op 1 januari 1968 kwam de exploitatie van de zuivelwinkel geheel voor rekening van het echtpaar Van Duren en op 30 mei 1972 werd ook het pand van Campina, inmiddels eigendom van Sint Isidorus, overgenomen.

Verbouwing[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 werd de winkel belangrijk uitgebreid. Het assortiment werd onder meer aangevuld met buitenlandse kaassoorten en wijnen. Er was ook een aanbod van artikelen voor kinderen en zieken.

Evenals in 1961 (her)opende mevrouw Hoebens, de echtgenote van de burgemeester de verbouwde zuivelwinkel van Sint Isidorus.

Hierbij aanwezig waren onder meer de heer Albert van Asten, (voorzitter) en Sietze Dijkstra (directeur) van de coöperatieve zuivelfabriek "Sint Isidorus", pastoor Brummelhuis van de Heilige Geestparochie, oud-directeur Martinus Franciscus Pijnenburg (1895-1986), aannemer Jean Coopmans, directeur Cees Verberne, van Boerenleenbank Deurne en de heer Piet van de Meerakker van de Sociaaleconomische Dienst van de NCB. Directeur Jan Jegerings en de heer Van de Weijer vertegenwoordigden de Boerenbond en de dames Kemps en Van den Heuvel de Boerinnenbond.

Daarnaast waren de leden van het bestuur en de Raad van Toezicht van de zuivelfabriek, aannemer Coopmans, installateur Coonen.

Het bestuur veranderde bij die gelegenheid ook de naam van de winkel: in plaats van zuivelwinkel Emkabee werd het "zuivelwinkel MKB".

Nadat de kinderen van Piet van Duren een versje hadden opgezegd, waarin de winkelier beloofde er naar te streven een goede service te blijven geven, verrichtte mevrouw Hoebens, echtgenote van burgemeester Hoebens de (her)opening door een doek weg te nemen van een kist met een keur van artikelen uit de zuivelwinkel. Zij sprak daarbij de wens uit, mede namens haar man, dat de zuivelwinkel door deze uitbreiding nog beter zou gaan floreren.

Verhuizing[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 oktober 1981 werd de nieuwe winkel met een uitgebreider assortiment aan de Martinetstraat 14 geopend. Bijna 10 jaar later, op 1 april 1991, werd de winkel voorgoed gesloten.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Gerie en Piet van Duren