U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zwembad De Wiemel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molenstraat 50a in oktober 2023.
Molenstraat 50a in oktober 2023.
Molenstraat 50a in oktober 2023.
Molenstraat 50a in oktober 2023.
Interieuropname, het instructiebad.
foto collectie gemeente Deurne
Interieuropname, het grote bad met kantine (links)
foto collectie Ton Hartjens
De buitenbaden van zwembad De Wiemel.
foto collectie Jan Bastijn
In 1981 schonken de Deurnese zwemverenigingen dit door Dorus Fransen gemaakt kunstwerk aan de gemeente.
foto collectie Weekblad voor Deurne

Zwembad De Wiemel aan de Molenstraat in Deurne is sinds 14 september 1970 in gebruik.


Bouw en ingebruikname[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke plan werd ontworpen door de Koninklijke Nederlandse Heidemij. Toen het nieuw gebouwde binnenbad van De Wiemel in september 1970 in gebruik genomen werd, was het een overdekte instructiebad van 8 bij 25 meter met een beweegbare vloer waardoor in dieptes van 0,40 tot 1,80 gezwommen kon worden.

Er was dagelijkse gelegenheid om vrij te zwemmen. Er werd naast gemengd zwemmen ook de mogelijkheid geboden tot baby-, peuter- en dameszwemmen. Twee jaar na de oplevering van het overdekte instructiebad werden drie verwarmde openluchtbaden in gebruik genomen.

Al in 1972 bleek dat het instructiebad de drukte in de winter niet aankon. Om toch aan de vraag van de inwoners tegemoet te komen, koos het gemeentebestuur voor een noodoplossing in de vorm van een draagluchthal, door sommigen ook wel "luchtdraaghal" genoemd. In 1972 werd tijdens de wintermaanden deze koepel geplaatst over het diepe buitenbassin. Zo konden ook in de wintermaanden de zwem- en waterpolowedstrijden doorgaan.

In 1980 werd het zwembad uitgebreid en kwamen er twee bassins: een diep bad en een instructiebad. Ook het bestaande buitenbad werd toen aangepast. Deze verbouwing kostte de gemeente 5,2 miljoen gulden. Het ontwerp van het binnenbad van De Wiemel was van architect Steenbeeke uit Boxtel. De bouw werd gerealiseerd door Bouwmaatschappij Betonwerken v/h J.C. van Heeswijk uit Eindhoven.

Zwemverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De zwemverenigingen De Watervrienden en Deurnese Zwemvereniging Triton '62 maakten en maken gebruik van het zwembad. De leden van deze verenigingen hadden voorheen altijd gezwommen in De Clarinet.

Voor de hogere diploma’s moesten de leerlingen aanvankelijk nog naar Helmond, omdat De Wiemel niet beschikte over een duikplank en het water niet overal diep genoeg was.

Aan het eind van de jaren tachtig wilde de gemeente Deurne uit bezuinigingsoverwegingen al haar sportaccommodaties privatiseren. Zwembad De Wiemel, de grootste kostenpost op de gemeentelijke begroting, was het eerst aan de beurt om verkocht te worden.

Privatisering[bewerken | brontekst bewerken]

Het zwembad De Wiemel moest aan een private onderneming verkocht worden, de beide grote Deurnese zwemverenigingen Triton en De Watervrienden waren voor de gemeente geen serieuze kandidaat-kopers.

In 1991 confronteerde de gemeente de Deurnese zwemverenigingen met een plotselinge, onaangekondigde huurverhoging van maar liefst 23%. Ook probeerde de gemeente Deurne in 1991 het buitenbad te sluiten.

Onder leiding van Jan van Klaveren werd er een grootschalige actie gehouden om het buitenbad te behouden. Er werden ongeveer tweeduizend handtekeningen verzameld onder de inwoners van Deurne waardoor sluiting van de baan was.

In 1992 werd zonder voorafgaand overleg met de betrokken verenigingen medegedeeld dat in september 1993 het zwembad geprivatiseerd werd.

De oorspronkelijke eisen, onder anderen dat er geen zwemlessen door de verenigingen zouden mogen worden gegeven, kwamen te vervallen. Weer was het Jan van Klaveren die, door besprekingen met de wethouders, alle politieke partijen en zelfs met advocaten, tijdens deze turbulente tijd het maximale voor de vereniging Triton '62 wist te behalen.

Het behaalde compromis hield stand en het leszwemmen voor de verenigingen bleef behouden, maar dat de eerstvolgende tien jaar de huur (en dus ook de contributies) jaarlijks met tien procent zou moeten stijgen.

Schoolzwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Vele leerlingen kregen wekelijkse schoolzwemmen in de Wiemel.

Sinds 2004 verviel de subsidie voor schoolzwemactiviteiten en werd dit door de scholen afgeschaft.

In 2007 werd een tienjarig meisje gered van verdrinking in De Wiemel. Het meisje was op een verjaardagsfeestje met andere kinderen aan het discozwemmen. Er waren die dag meerdere feestjes en er was extra personeel aanwezig.