Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Jozef Pluijm (1885-1972)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Jozef Pluijm
Persoonsinformatie
Volledige naam Jozef Pluijm
Roepnaam Sjef, Jos
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 8 februari 1885
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 24 februari 1972
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) voorbidder, colporteur
Sjef Pluijm, midden op de foto achter het echtpaar, als voorbidder bij de uitvaartplechtigheid van Wilhelmus Johannes Schiks (1901-1960). Rechts de grafdelver Toon Verstraten.Foto ter beschikking gesteld door Peter Schiks

Jozef (Sjef) Pluijm was een bekend figuur in het Deurnese dorpsleven.


Algemeen[bewerken]

Sjef Pluijm was het enige kind uit een gezin van vijf kinderen van Johannis Pluijm (1832-1911) en Petronella van Hugten (1844-1922) dat de volwassen leeftijd bereikte. Sjef Pluijm werd geboren in de Molenstraat en woonde later op het Haageind, hij bleef ongehuwd. De vader van Sjef was nog zoeaaf in het pauselijk leger.

Sjef was altijd te voet onderweg, vaak met een grote boodschappentas om boodschappen te doen voor de zusters in de Kruisstraat in Huize St. Joseph waar hij niet minder dan 33 jaar woonde. Hij zorgde onder andere voor het ophalen van de geneesmiddelen voor de zieken en bejaarden in de apotheek.

Toen Antoon Coolen tien jaar oud was liep hij regelmatig met Sjef mee als hij naar de kerkdorpen in de gemeente Deurne moest om er kranten te bezorgen. Antoon had toen al een notitieblokje bij zich om aantekeningen te maken. Daardoor leerde Coolen de streek en de plaggenhutten goed kennen wat hem in 1930 goed van pas kwam bij het schrijven van de streekroman Peelwerkers.

Op jongere leeftijd, toen er nog weinig of geen auto's waren, vervoerde Sjef de zware en onhandelbare monsterkoffers van de vertegenwoordigers op een handkar of kruiwagen van het station naar de winkeliers die zij in Deurne en omgeving bezochten. Later was hij colporteur van het Nieuwsblad van Deurne.

Voorbidder[bewerken]

In vroegere jaren was er bij de meeste uitvaarten ook een voorbidder aanwezig. In Deurne was dat Sjef Pluijm. Sjef, die bij de zusters Franciscanessen woonde, kon goed bidden en werd daarom in die tijd door veel mensen gevraagd om voor de rouwkoets uit te bidden. Zoals zoveel mensen in Deurne had hij ook een bijnaam: Pastoor Blok. Sjef Pluijm was een groot verteller, in onvervalst Deurnese dialect maar waar het pas gaf ook wel in het hoog Nederlands en hij doorspekte zijn verhalen graag met geestige moppen, spreekwoorden en raadsels.

Hij overleed in 1972 op 87 jarige leeftijd en werd op het kerkhof van de oude parochie begraven, de begraafplaats waar hij ontelbare keren als voorbidder gediend had.

Fragment uit een brief van 23 augustus 1962 die hij ondertekende als "Jos" Pluijm
Bronnen, noten en/of referenties