U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

9-D expositie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poster 9-D expositie
Het podium met gasten voor het gemeentehuis voor de feestelijke opening van de 9-D expositie op 15 september 1962.
foto collectie Oudheidkamer
Programma 9d-tentoonstelling LR.jpg

De groot opgezette 9-D (streek)expositie met tentoonstelling en feesten vond plaats van 15 tot en met 23 september 1962 in de kasteeltuin.


De naam 9-D zou slaan op de negen kerkdorpen van Deurne: Deurne-centrum, Walsberg,Sint-Jozefparochie, Liessel, Zeilberg, Vlierden, Brouwhuis, Neerkant en Helenaveen maar kan ook betrekking hebben op de negen dagen die deze expositie duurde.

De gemeente Deurne was in die tijd de gemeente met het laagste inkomenscijfer per hoofd. Daarom moest de 9-D er komen en reikten industrie, middenstand, KAB, agrarische stand en gemeentebestuur elkaar de hand om door een gezamenlijke krachtsinspanning een explosie van belangstelling los te slaan, belangstelling van de gewone mens, belangstelling van de hogere instanties, opdat men wist wat Deurne presteerde en bood.

Nadat staatssecretaris van Economische Zaken drs. Frans Gijzels, een zoon van de vroegere Vlierdense burgemeester Adriaan Gijzels, per helikopter in Deurne was geland opende hij, onder grote belangstelling uit geheel Peelland, op zaterdag 15 september 1962 in de namiddag de groot opgezette streek-expositie. Op de met muziekkorpsen bezette Markt werd hij officieel door burgemeester Hoebens verwelkomd, de industriëlen Bertus te Strake en Hub van Doorne namens de Stichting 9-D en de heer Van Lienden, lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, namens het provinciaal bestuur.

Het trompetterkorps der Artillerie uit Breda en enkele plaatselijke muziekgezelschappen, waaronder de Koninklijke Harmonie Deurne, verleenden luister aan de opening van 9-D expositie. In de kasteeltuin stond een mobiele kiosk die door Hub van Doorne beschikbaar was gesteld.

Met een heraut te paard voorop vertrokken alle genodigden vanaf de Markt in een honderdtal Dafjes, eveneens beschikbaar gesteld door dr. Hub van Doorne, via de Kerkstraat en het Haageind naar de twee grote tenten in de kasteeltuin.

Na het plotseling overlijden van wethouder Swinkels was het wethouder Jacobs die met volledige inzet van zijn persoon het inmiddels begonnen voorbereidende werk voortzette. De gedachten omtrent de omvang van de expositie groeide met de dag en nadat 23 mei 1962 de wezenlijke start met de organisatie van deze 9-Dorpen-expositie was gemaakt was er veel werk verzet om het evenement in zo’n korte voorbereidingstijd tijd te kunnen realiseren. De naam alleen al was eigenlijk al een probleem. De aanvankelijk uitgezochte namen misten allemaal dat korte en kernachtige. Totdat op een gegeven moment de naam 9-D bij iemand uit de mond rolde; de negen dorpen waaruit Deurne toen bestond. Organisator van het 9-D-evenement was de Bredase organisator Harry Pulles.

De grootste streektentoonstelling van het jaar 1962 in de provincie Noord-Brabant was een feit. De bezoekers van de 9-D te Deurne wachtte een verrassing. Elke 100ste bezoeker van de expositie ontving van een bekende sigarettenfabrikant een verrassing. Ook was er de kans op een transistorradio er werden namelijk genummerde brochures verstrekt en wie het gelukkige nummer in zijn bezit had werd de winnaar van deze draagbare radio.

Antoon Verberne werd gehuldigd als de 30.000e bezoeker. In negen dagen tijd werd de tentoonstelling bijna door 40.000 mensen bezocht, waaronder uit België en West-Duitsland. De tentoonstelling werd op 23 september officieel door burgemeester Hoebens gesloten.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Cineast Jan Kanters produceerde in 1962 een vijftien minuten durende documentaire, getiteld Negen D Deurne.
  • Extra editie Helmonds Dagblad van 12 september 1962 / documentatie Heemkundekring map 7.05
  • De Tijd De Maasbode van 17 en 24 september 1962