U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Markt (na 1940)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Referentiepand op deze foto is Bio-Vink. Hub van Doorne kocht Café-zaal Jonkers en op 14 november 1941 werd de door Jos Deltrap ontworpen / verbouwde schouwburg en bioscoop, die door de familie Vink geëxploiteerd werd, door burgemeester Lambooij geopend. Hoewel gelegen aan de Helmondseweg was het zeer gezichtsbepalend voor de Markt in Deurne
De Markt in 1959-1960, kort na de sloop van Markt 12.
De Markt rond 1970 als verkeersplein met parkeerplaatsen in het midden.
Foto: collectie Frans Gloudemans
De Markt omstreeks 1970-1975.
Foto coll. Nelly Hermans-van den Eijnde.
De Markt in 2014.

De Markt van Deurne was na 1940 een plein voor het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Deurne, Postkantoor en de Sint-Willibrorduskerk. Het is veel groter dan de Markt van vóór 1895.


Situatie[bewerken | brontekst bewerken]

De tegenwoordige Markt is een plein waarop de Stationsstraat, Helmondseweg, Visser, Kerkstraat, Molenstraat, Oude Martinetstraat en Raadhuisstraat uitkomen. Aan de Markt staan de middeleeuwse Sint-Willibrorduskerk, het gemeentehuis uit 1895 en het kort daarop gebouwde postkantoor.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Verkeerssituatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Markt was van oudsher onderdeel van de verbindingsweg tussen Helmond en Venray. De Helmondseweg was destijds een provinciale weg en liep vanaf de Rakt tot aan het pand Markt 10 (Herberg De Gouden Leeuw en later Modemagazijn De Zon). De koetsen, rijtuigen, fietsen of motorfietsen op dit traject kwamen allemaal over de Markt. Dat was gunstig voor de diverse horecabedrijven aan de Markt want dat leverde hen extra gasten. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog groeide het autobezit al. Aanvankelijk werd de auto een vervanger voor de koets, rijtuig, fiets of motorfiets, vanaf 1923 werd de auto ook een vervanger voor het spoor en paard en wagen. Dat leidde vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw tot massamotorisering en een grote verkeersstroom over de Markt en dat was niet langer houdbaar. Vandaar dat reeds in 1962 begonnen werd met de aanleg van de Helmondsingel met het doel om het intensieve verkeer uit het centrum van Deurne te weren. In 1964 werd het beheer en het onderhoud van de Helmondseweg door de provincie aan de gemeente Deurne overgedragen. De bestaande verkeersmaatregelen verloren daardoor hun rechtsgeldigheid en moesten opnieuw, nu door de gemeenteraad, worden vastgesteld. Burgemeester en wethouders maakten van die gelegenheid gebruik om van de Markt een gewone rotonde te maken.

Evenemententerrein[bewerken | brontekst bewerken]

De verkeersarme Markt onderging in het laatste kwart van de twintigste eeuw een belangrijke functiewijziging. Naast de weekmarkt, die al vele decennia op de Markt ter vervanging van de jaarmarkten werd gehouden, vormt het plein ook steeds meer het lokale evenemententerrein. De kermis is wellicht wel de oudste vorm van vermaak op het plein.

Om die reden werd de verkeerssituatie ten tijde van de bouw van het nieuwe gemeentehuis, rond 1984, ingrijpend veranderd. De parkeerplaatsen op de Markt verdwenen, en in plaats van een verkeersplein werd een weg aan de buitenzijden van het plein aangelegd en de verbinding voor het gemeentehuis langs, opgeheven. Bij die herinrichting werd tevens de Raadhuisstraat aangelegd, de zevende straat die op de Markt uitkomt. De kiosk, waarvan de eerste steen op 29 oktober 1985 werd gelegd, was tot het najaar van 2007 een gezichtsbepalend element op de Markt.

De Markt speelde een belangrijke rol tijdens Koninginnedag 1986, toen Koningin Beatrix Deurne bezocht. Jaarlijks wordt hier o.a. de Nacht van het Witte Doek en om het jaar het IJsfestijn georganiseerd. De Markt was tot 2011 ook de startlocatie en finishplaats voor de Deurnese Fiets4Daagse De Peel.

In het eerste decennium van de 21e eeuw werd de Markt heringericht. Nog meer dan voorheen werd gemotoriseerd verkeer van de Markt geweerd, onder meer door de verbinding aan de noordzijde, voor Beekman en Beekman, op te heffen en de verbinding tussen Martinetstraat en Molenstraat minder op intensief autoverkeer in te richten. Ook werd gemotoriseerd verkeer voor Plein Vijf en Potdeksel onmogelijk gemaakt.
Daardoor werd de Helmondseweg vanuit het westen gezien een doodlopende weg voor gemotoriseerd verkeer. Door middel van in de bodem te verzinken palen is de Markt voor leveranciers alsnog bereikbaar. De Molenstraat is eenrichtingsverkeer in noordelijke richting; alleen de Kerkstraat en Visser zijn nog tweerichtingsverkeer.

Afbeeldingengallerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties