DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Groeneweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...
Het begin van de huidige Stijn Streuvelslaan. De Groeneweg had aan het begin min of meer de loop van de huidige weg, maar draaide geleidelijk aan naar links weg. Links herkennen we nog enkele leibomen van de vroegere huisjes die daar stonden, verdwenen voor 2009. Het eerste huis links, in het midden op de foto, was het vroegere adres Groeneweg 7-9, en is als laatste oude huis aan de Stijn Streuvelslaan overgebleven.
Kadastraal veldwerkkaartje uit 1905. Bovenaan de Molenstraat, rechts de Groeneweg en links de vroegere Hogeweg. Aan de Groeneweg zien we op de hoek Groeneweg 2, dan de ruimte waar later Groeneweg 4 kwam, dan Groeneweg 8 en vervolgens het dubbelblok Groeneweg 10-12.
Het pand aan het voormalige adres Groeneweg 4 had bij afbraak een rijke geschiedenis; er waren onder meer in gehuisvest: een paardenslagerij, een winkel, een garage, een snackfabriek, een invalidenwerkplaats, een timmerschool en taxibedrijf Guffens.
foto collectie Hans Guffens

De straatnaam Groeneweg, een voormalige akkerweg, werd bij besluit van 23 december 1953 bij de Huisnummering 1950-1955 officieel vastgesteld en in 1976 weer opgeheven.


Ligging en vroegste vermeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Groeneweg was een zijweg van de Molenstraat. De weg begon ter hoogte van de huidige rotonde op de Molenstraat-Hogeweg-Europastraat, en liep richting het zuiden. De Stijn Streuvelslaan begint op de plek waar eertijds de Groeneweg van de Molenstraat afsplitste. Zeker aan het begin van de Groeneweg lagen Molenstraat, Groeneweg en de vroegere Hogeweg dicht bij elkaar, waardoor tuinen van de huizen aan deze drie wegen aan de achterzijde aan elkaar grensden. Verder naar het zuiden waaierden de wegen verder uit elkaar.

De vroegste vermelding van de weg vinden we in de cijnsboeken (een soort grondrente) van 1381 van de heren van Helmond, waarin sprake is van een cijnsplichtige akker, gelegen juxta viridam viam (bij de Groeneweg). Het was een zandpad dat dwars door de korenvelden een verbinding vormde tussen het centrum van Deurne en de gehuchten Zeilberg en Breemortel. Bij de Huisnummering 1950-1955 werd voor het tracé per 1 januari 1955 officieel de straatnaam Groeneweg vastgesteld, een naam die het officieus al lang had.

Huizen en bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Huizen vooraan in de Groeneweg[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de rechterkant stond eerst het pand Groeneweg 2; daarnaast op het adres Groeneweg 4 stond het pand van bijgaande foto. In 1921 vestigden er zich de paardenhandelaar Abraham Smeelen (1862-1940) en zijn neef Wilhelmus (Willem) Petrus van der Steen (1900-1932) met een paardenslagerij, een winkel in kruidenierswaren en een vishandel. Na de dood van Van der Steen hertrouwde zijn weduwe met Francis (Frans) van Hoek (1902-1988). Dat bij de grondwerkzaamheden na de afbraak van dit pand in 1970 hier zoveel botresten werden gevonden wordt niet alleen verklaard door de vroegere paardenslagerij maar ook doordat hier sinds 1935 een gemeentelijk kadaverhuisje stond. In 1948 vestigde zich hier het taxibedrijf van Joseph Johannes Hubertus (Sjef) Guffens (1906-1989). Ook hij had er een winkeltje waar huishoudelijke artikelen, galanterieën en snoep werden verkocht. Een deel van het pand van Guffens was ook de bakermat van enkele bedrijven die anno 2013 nog steeds bestaan.

In de huizen direct na Groeneweg 4 woonden de protestantse gezinnen Aaldert Bies (1903-1982) (Groeneweg 8) en Gerrit Nelemans (1898-1977) (Groeneweg 12). De vriendschappelijke omgang tussen de katholieke en protestantse kinderen aan de Groeneweg was een toonbeeld van vroege Deurnese oecumene, ofschoon een serieuze verkering tussen de verschillende geloofsgenoten niet altijd van harte verwelkomd werd.

Keren we ons naar de linkerzijde van de weg, vanuit het dorp gezien. In het dubbelpand bij de huidige rotonde Molenstraat-Hogeweg, met de adressen Groeneweg 1-3, woonden onder meer Peter Johannes Hurkmans (1883-1959), de familie Sauvé en schoenmaker Petrus Marinus (Piet) de Keizer (1913-1987).

In het enige huis van de Groeneweg dat nog altijd bestaat, Groeneweg 7-9, nu Stijn Streuvelslaan 44-46, woonden Franciscus (Frans) Vriens (1908-1984) en Hendrik Martens, bijgenaamd de Klumpert. Aan de oriëntatie van het huis, iets gedraaid ten opzichte van de huidige Stijn Streuvelslaan, is te zien dat de Groeneweg hier vroeger wat in oostelijke richting afboog en niet precies de huidige Stijn Streuvelslaan volgde.

Huizen verderop verspreid langs de weg[bewerken | brontekst bewerken]

Hierna eindigde de concentratie van huizen aan het begin van de Groeneweg. De rest van de huizen langs de weg stond wat meer gespreid, en was ook het jongst: deze huizen werden allemaal na 1930 gebouwd. Een stukje verder, achter het voormalige voetbalveld van SV Deurne op het Sportterrein Deurne, nu het grasveld achter zwembad De Wiemel, woonde aan de linkerzijde van de weg op Groeneweg 13 de familie van Gerardus Johannes Kroezen (1903-1974). De tamme kastanjeboom op het grasveldje hoek Felix Timmermansstraat-Maassingel stond vroeger in de tuin van dit gezin.

Achter huize Kroezen stond een nissenhut die als kleedlokaal van de voetbalclub diende. In dit deel van de Groeneweg was in de 50-er jaren van de vorige eeuw nog geen waterleiding en moeder Kroezen maakte soms dankbaar gebruik van het stromend water dat de voetballers wel hadden om er haar kinderen op zaterdagmiddag mee in bad te doen.

Tenslotte komen we verderop bij de huizen van Henri Manders (1899-1988) en Antonius (Toon) Melgers (1896-1976). Toon Melgers kwam als bestuurslid en voorzitter van de arbeidersbond op voor de rechten van de arbeiders in loondienst.

Huisnummering 1950-1955[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling van 1930 vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Door op de zandloper te klikken kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Swinkels, Henricus F.31 Groeneweg 2
Jagers, Martina F.32 Groeneweg 4
Guffens, Joseph. J. F.32 Groeneweg 4
Bies, Aaldert F.33 Groeneweg 8
Hoek,van Francis F.34 Groeneweg 10
Nelemans, Gerrit F.35 Groeneweg 12
Manders, Henri F.35a Groeneweg 20
Melgers, Antonius F.35b Groeneweg 17
Maas-Melgers,wed. Elisabeth F.35b Groeneweg 17
Kroezen, Gerardus J. F.35c Groeneweg 13
Martens, Hendrikus Groeneweg 15
Martens, Adrianus J.A. F.36 Groeneweg 9
Vriens, Franciscus F.37 Groeneweg 7
Keizer,de Petrus M.J. F.38 Groeneweg 3
Hurkmans, Peter J. F.39 Groeneweg 1

Onttrekking[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de aanleg van de Stijn Streuvelslaan en de Maassingel in de wijk Koolhof werden de aan de Groeneweg gelegen panden 5 tot en met 11 door middel van afzonderlijke uitritten op de Stijn Streuvelslaan aangesloten. Het feitelijke gebruik van de Groeneweg viel daardoor weg. Mede ten gevolge van de begroeiing was het tracé daarna nauwelijks nog herkenbaar. Het leek het gemeentebestuur daardoor niet langer zinvol om de straatnaam Groeneweg te handhaven en stelde met voorstel nr. 164 op 5 november 1976 voor om de straatnaam Groeneweg in te trekken. In de openbare raadsvergadering van 16 november 1976 gaf de gemeenteraad haar goedkeuring aan de intrekking, en viel daarmee het doek van een meer dan 600 jaar oude weg. De panden Groeneweg 5 tot en met 11 kregen hierna de adressen Stijn Streuvelslaan 5 tot en met 11 en de panden Groeneweg 13 en 15 kregen de adressen Maassingel 13 en 15.