U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Algemeen Belang (krant)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De krantenkop van donderdag 1 januari 1925.
Foto collectie Digitaal Krantenarchief Deurne (DKD)
De krantenkop van de eerste editie (d.d. 21 maart 1925) van het Nieuwsblad van Deurne waarin het weekblad Algemeen Belang werd opgenomen.
foto collectie Digitaal Krantenarchief Deurne (DKD)

Het weekblad "Algemeen Belang" , in diverse publicaties abusievelijk ook wel "Nieuwe Deurnesche Courant" genoemd, ontstond voornamelijk door het artikel onder de kop '“Arbeidersleed en Middeleeuwse toestanden in de Peel.[1]


Willem Wijnen, destijds lid van de raad van de gemeente Deurne en Liessel, kwan zijn leven lang op voor de arbeiders en met name voor de veenarbeiders. Toen hij medio 1924 geen artikelen meer mocht aanleveren voor een plaatselijk weekblad besloot hij zelf de Nieuwe Deurnesche courant “Algemeen Belang” uit te gaan geven waarin hij de misstanden in de Peel aan de kaak kon stellen. Op zaterdag 27 september 1924 verscheen de eerste editie.

In die eerste editie schreef “PEER” : [2] onder andere:

“De zoveel besproken nieuwe krant is eindelijk tot stand gekomen. De naam zegt ons reeds genoeg. Algemeen Belang verschijnt in ’t algemeen belang. Alleen hij die de uitgever van nabij kent, weet wat Algemeen Belang zijn zal. Op de eerste plaats zal het zijn een onpartijdig blad, waarin ieder voor z’n rechten kan opkomen, waarin groot en klein z’n meening zeggen mag, mits het slechts op gepaste wijze geschied en niet in strijd is met de Christelijke beginselen.” Verderop in de krant spuide Peer zijn eerste kritiek in de vorm van een ingezonden stuk. In de vijfde editie verscheen voor de later fel omstreden rubriek “Brieven uit de Hei” voor het eerst.

Na 35 edities werd het "Algemeen Belang", per 21 maart 1925, tot ieders verrassing “opgenomen” in het “Nieuwsblad van Deurne”. In de laatste zelfstandige editie van 14 maart 1925 waren de abonnees op geen enkele manier opmerkzaam gemaakt dat dit stond te gebeuren.

In een begeleidend artikel op de voorpagina schreef de redactie onder andere:

Aan de lezer(s)essen van “Algemeen Belang”.

’t Zal u stellig bevreemden een ander blad te ontvangen. Denk niet, dat “Algemeen Belang” dood is. Neen, het leeft nog, tot spijt van velen. Ge ontvangt echter wat meer lectuur voor ‘t zelfde geld en wij hopen, dat het tot ieders genoegen zijn zal. De werkzaamheden van den uitgever lieten niet toe, dat aan het blaadje de vereischte zorgen werden gewijd. Stukken bestemd voor “Algemeen Belang” gelieve men te zenden aan J.W. Wijnen St. Jozef Deurne. Mogen de samengevoegde bladen worden een groot blad, dat strijd voor de belangen der minbedeelden. Redactie “Algemeen belang”

Met name Peer de Corte schreef regelmatig pittige teksten in de krant van Wijnen onder de kop “Brieven uit de Hei”. Het “algemeen Belang” kreeg veel kritiek van de geestelijke en de wereldlijke overheid in Deurne. Waarschijnlijk onder invloed van die kritiek werd de samenwerking tussen het “Nieuwsblad van Deurne” en het Algemeen Belang, ook weer zonder tekst en uitleg aan de lezers, per 31 december 1925 (nummer 48) verbroken.

Wijnen gaf zich echter niet gewonnen en besloot de naam van zijn krant te wijzigen in De Peelbode, een krant die wekelijks gedrukt en verspreid werd als bijlage van het Eindhovensch Dagblad.

Digitaal Krantenarchief Deurne (DKD)[bewerken | brontekst bewerken]

Van de zelfstandige krant “Algemeen Belang” zijn bijna alle edities teruggevonden en in het Digitaal Krantenarchief Deurne (DKD) opgenomen. De vierde editie van 1924 en de tiende editie van 1925 ontbreken nog! Van het Algemeen Belang als onderdeel van het “Nieuwsblad van Deurne” uit 1925 zijn ook alle edities in het DKD opgenomen. Van De Peelbode is nog geen enkel exemplaar teruggevonden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zie Delpher: De Telegraaf van 24 augustus 1919
  2. Gedoeld wordt op Peer de Corte