U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Atletiekvereniging Lopersgroep Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sfeeropname van de Halve Marathon Deurne, gemaakt op de Markt
Oud logo 1
beschermplaat bij bosschuur
Vigerend logo


De afkorting AV-LGD staat voor Atletiek Vereniging LopersGroep Deurne. De vereniging kwam voort uit de LopersGroep Deurne (LGD) die op 20 november 1982 door Cor Madou en Tonny van Berlo opgericht werd.


Op 4 mei 1983 werd het bondslidmaatschap van de KNAU aangevraagd. De beginjaren had de LGD nog geen vaste accommodatie en trainde in die tijd “ in en om het Nat. Hippisch Centrum te Deurne, het -zg Zandbos-” schreef de eerste voorzitter Cor Madou. Toen waren er ook al plannen om ook andere atletiekonderdelen te gaan aanbieden. Het ledental bedroeg op dat moment ongeveer 60 leden.

In 1982 werd de heer Edy Lenssen bestuurslid en wedstrijdsecretaris van de Atletiek Vereniging De LopersGroep Deurne. Het bestuur zorgde ervoor dat de LGD een kunststofbaan kreeg, die aan de eisen van de landelijke atletiekbond voldeed.
Verder heeft het bestuur van Lopersgroep Deurne meerdere malen de Dreefloop, de Zandboscross, de halve marathon, de Koninginneloop en het Nederlands Kampioenschap Veldloop georganiseerd.

Samen met wielerclub DTS werd er van tijd tot tijd ook een z.g. “koppelwedstrijd” voor veldrijders en veldlopers georganiseerd. Zo’n wedstrijd werd dan gehouden op een zwaar parcours in het zandbos in Deurne. Tijdens de profronde Nacht van de Zeilberg van 14 augustus 1987 werd ook een element van hardlopen in het voorprogramma opgenomen. In samenwerking met de organisatie van Nacht van de Zeilberg werd de trimloop “2 mijl van Zeilberg” (3218 meter) over de weg gelopen. Nipte winnaar werd Raf Wijns uit België.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1982: Oprichting LGD
  • 1983: Organisatie eerste veldloop de “Hel van Deurne” (5 februari )
  • 1983: LGD neemt onder de naam “Louwpers” deel aan carnavalsoptocht en ontvangt de 7e prijs.
  • 1983: Eerste “Dreefloop” over 5, 10 en 15 km werd gehouden op 14 mei (en sindsdien elk jaar)
  • 1984: Sinds 1 januari heeft Deurne een officiële atletiekvereniging, aangesloten bij de KNAU
  • 1984: “Tweede” Zandboscross (eerste vond plaats onder de naam “Hel van Deurne” )
  • 1985: Tijdens de festifviteiten “ Deurne 40 jaar bevrijd” organiseert de LGD een estafetteloop (een marathontocht over ongeveer 43 km waarbij een brandende fakkel meegedragen werd)
  • 1985: Er komt plotseling schot in de aanleg van een atletiekaccomodatie. Peellandcollege en Deurnese gemeentebestuur gaan samen op.
  • 1986: Op 30 april, tijdens het bezoek van Hare Majesteit Koningin Beatrix aan Deurne, werd in samenwerking met de oranjevereniging, de eerste "Koninginneloop" (Centrumloop) georganiseerd.
  • 1986: Op 30 augustus om precies te zijn werd, met medewerking van de OVD, de eerste Halve Marathon (21,1 km)" van Deurne voor atleten en trimmers" gehouden. Burgemeester Van Genabeek loste het eerste startschot op de Markt van Deurne. Cor Vriend was de winnaar.


19 september 2010 vond de 25e Halve Marathon van Deurne plaats[bewerken | brontekst bewerken]

Henk Goorts van Videoclub Deurne stelde een videoverslag samen en gaf DeurneWiki toestemming om het te publiceren.


externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Website Atletiek Vereniging LGD