U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bakkerij Schiks

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het pand aan de Schuivelberg waar de eerste bakkerij gevestigd was. Het pand moest later plaats maken voor de aanleg van de Burgemeester van Beekstraat. In de deuropening staan links Anna Schiks, zus van André en rechts Mina Schiks-Dekkers. Het kind op de voorgrond is dochter Petra.
Bakkerij Schiks met tweede van links Anna Schiks, geheel rechts vader Piet Schiks met links naast hem zoon Andre Schiks.
Bakkerij Schiks de voorgevel en zijgevel van de winkel
De winkel van bakkerij Schiks in november 1992.
Sint-Willibrorduskerk in chocolade 1966

Bakkerij Schiks werd in 1898 gestart door Piet Schiks aan de Schuivelberg in Deurne.


Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Willem Schiks, de vader van Piet Schiks kocht in 1898 een terrein op de Schuivelberg en verkocht het door aan zijn zoon Piet.

Later moest het pand en de Schuivelberg plaatsmaken voor de aanleg van de Burgemeester van Beekstraat en verhuisde bakkerij Schiks naar het aangrenzende pand aan de Stationsstraat 33. Deze locatie kende al een lange bakkerstraditie, voor 1898 werd er al brood gebakken door achtereenvolgens Balthazar van Schaijk (1817-1894) en Cornelis Verberne.

Tweede generatie[bewerken | brontekst bewerken]

André Schiks , de tweede zoon van Piet Schiks, was als 14-jarige jongen al werkzaam in de bakkerij van zijn vader en nam later de zaak van zijn vader over.

De bakkerij floreerde goed op de nieuwe locatie en werd al gauw te klein. Er werd een grootscheeps en ingrijpend verbouwingsplan ontwikkeld. Het oude pand werd nagenoeg helemaal afgebroken. Het nieuwe pand werd in 1937 onder architectuur van Jos. Deltrap door Bouwbedrijf Lutters gebouwd.

Bij de bouw van het nieuwe pand was overal waterleiding aangebracht, het Deurnese waterleidingnet was pas een half jaar later klaar en daardoor moest bakkerij Schiks terugvallen op de nog steeds aanwezige waterput. Hetzelfde gold voor de riolering; die was er niet dus kwam alles in een septictank terecht. Het was een van de eerste panden in Deurne met een op cokes gestookte centrale verwarming en met wastafels op de slaapkamers. In de bakkerij werd tijdens de verbouwing een nieuwe moderne bakoven geïnstalleerd.

Op zaterdag 23 oktober 1937 werd de “Electrische Brood, Beschuit en Banketbakkerij” aan de Stationsstraat A.14 feestelijk heropend. Ook werd er een ijssalon geopend waar de mensen zelfbereid ijs konden kopen. Tijdens de Mobilisatie 1939-1940 bakte bakker Schiks brood (kuch) voor het 27e Regiment Infanterie dat in de Peel gestationeerd was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een verduisteringshokje voor de winkeldeur gebouwd.

Op 6 mei 1942 overleed Piet in de ouderdom van bijna 70 jaar. H.ij woonde de laatste jaren van zijn leven aan de Zeilbergseweg op het tegenwoordige adres Molenstraat 48, tegenover de zuivelfabriek Sint Isidorus. In 1945 bakte de bakkerij op grote schaal brood voor de Engelse militairen met meel dat ze zelf aanleverden. Op 23 augustus 1948 werd het 50- jarig bestaan uitbundig gevierd.

De bakkersactiviteiten werden vanaf 9 februari 1961 uitgevoerd door Jo Snijders en Harrie Sonnemans. Eveneens werd bij de bakkerij op 6 februari 1961 door deze heren een automatiek annex frituur geopend onder de naam S&S Snacks b.v. welke gericht was op de jeugd met haar veranderend consumptiepatroon.

Derde generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Kleinzoon Victor Schiks, het vijfde kind en enige zoon van André, werd de derde generatie in bakkerij Schiks. Victor ontplooit zich als een waar banketbakker. Waar voor zijn vader het broodbakken als belangrijkste bezigheid gold, bekwaamde Victor zich meer en meer in het luxe banket en chocoladeproducten.

Hij vervaardigde ware kunstwerkjes, de taarten en gebakjes vonden gretig aftrek in Deurne en omgeving. Hij deed mee aan wedstrijden en won vele prijzen. Een aparte ontwikkeling was de productie van kunstwerkjes van geblazen suiker. Hij bleek niet alleen bakker, maar ook een kunstenaar. Hij volgde een speciale cursus in Luxemburg en kocht enkele gereedschappen die bij het suikerblazen/trekken nodig waren.

In de sinterklaastijd maakte hij tevens prachtige marsepeinbeesten, chocoladefiguren en speculaaspoppen, de benodigde speculaasplanken werden door hem zelf gesneden.

Beëindiging van de bakkerij[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 diende zich een vierde generatie aan. Victor’s zoon Jorrit kwam in de bakkerij werken en trad daarmede in de voetsporen van zijn vader, opa en overgrootvader. Vader Victor leerde zoon Jorrit de fijne kneepjes die steeds van generatie op generatie waren overgegaan. Jorrit had al een goede vakopleiding gevolgd maar het ontbrak hem nog aan praktijkervaring

Uiteindelijk bleek het vak van bakker niet aan Jorrit’s verwachtingen te voldoen. Er volgden vele gesprekken met zijn ouders en uiteindelijk besluit hij een baan in de ICT na te streven. Na twee jaren samenwerking met zijn zoon moest Victor alleen verder. Steeds vaker speelde hij met de gedachte om te stoppen. Die gedachten namen steeds vastere vorm aan. Het duurde toch nog een paar jaar voor de knoop doorgehakt werd.

Op zaterdag 7 oktober 2000 's middags om 17.00 uur ging de winkeldeur definitief op slot. Met de sluiting kwam er een einde aan 102 jaar traditie. Bakkerij Schiks was niet meer.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]