U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Burgemeester van Beekstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
06.385.jpg
Het pand Stationsstraat A.12, dat toen in eigendom was van Frans van Nunen en tot dan alleen bereikbaar was via het pad de Schuivelberg, kreeg na de aanleg van de nieuwe straat het adres Burgemeester van Beekstraat 1
Rechts de huisnummers 9, 7 5 en 1 en op de hoek het pand van kapper Gerrit Kivits.
12.844.jpg
Dubbel woonhuis in zogenaamde Kuch-huizen gebouwd door Willem Schiks van architect Jos Deltrap. Op nummer 12 (rechts) woonde en werkte onder andere tandarts Berkvens. Op nummer 14 (links) woonde onder andere het gezin van Jan van Dun

De Burgemeester van Beekstraat was voor 1939 een paadje dat als Schuivelberg, Schuifelenbergstraat of Schuifelenbergpad bekend stond.

Jan Casper van Beek[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Casper van Beek, de man naar wie deze straat genoemd is, was van 1917 tot 1939 burgemeester van de gemeente Deurne (en Liessel). Daarvoor was hij vijf jaar burgemeester van Geffen geweest. Ook was hij vele jaren lid van Provinciale Staten en behartigde daar de peelbelangen. Tijdens zijn ambtsperiode werd per 1 januari 1926 de gemeente Vlierden samengevoegd met de gemeente Deurne en Liessel. Van Beek was initiatiefnemer tot de oprichting en voorzitter van de vereniging Peelbelang, die zich inzette voor een goede infra-structuur van onze regio. Vooral door zijn inspanning kon in 1922 de weg Deurne-Oploo worden aangelegd.

Straat[bewerken | brontekst bewerken]

In 1939, op de dag dat heel Nederland feestvierde vanwege de geboorte van prinses Irene, nam in Deurne burgemeester Van Beek afscheid van zijn gemeente. De gemeenteraad had besloten om de naam "Van Beek" voor het Deurnese nageslacht levend te houden. Daarom werd er een straat naar hem genoemd. Hij mocht destijds het straatnaambordje persoonlijk tegen het huis van kapper Kivits timmeren. Wat vroeger een smal paadje was dat de Liesselseweg met de Stationsstraat verbond en de ontsluiting vormde voor het pand Stationsstraat A.12, werd nu de mooie maar taalkundig qua naam foute "Burgemeester van Beekstraat". Volgens de regels van het groene boekje zou die "Burgemeester Van Beekstraat" moeten heten. Om misverstanden te voorkomen hanteren wij in DeurneWiki de in de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) gehanteerde naam Burgemeester van Beekstraat. Om de straat te realiseren moest het toenmalige pand van bakkerij Schiks op het adres Stationsstraat A.13 gesloopt worden.

Schuivelberg[bewerken | brontekst bewerken]

Deze straat was rond 1830 niet meer dan een smal voetpad tussen de akkers en de ontsluiting vormde voor het pand Stationsstraat A.12. Het verbond de twee enige huizen in wat later het eerste gedeelte van de Stationsstraat ging heten met de weg van Deurne-centrum naar Liessel, later de Schoolstraat en nog later de Martinetstraat. Dit pad heette de Schuivelberg of Schuifelenbergsestraat. De huidige Schuifelenberg ligt dus feitelijk niet exact op zijn historische plek.
Rond 1600 is er sprake van een akker genaamd de Scheijffelberch of Scheuffelberg.

Friteszaak[bewerken | brontekst bewerken]

Vooraan in de straat, waar André Schiks zijn bakkerij had ,startte in de jaren 1960 S&S Snacks b.v. een friteszaak die in maart 1964 uitbrandde. Na verbouwing begonnen de gebroeders Van Seccelen hier hun snackbar welke later om de hoek naar het adres Stationsstraat 27 werd verplaatst. Nog enige tijd was in het pand aan Burgemeester van Beekstraat de fotozaak van Hans de Wit gevestigd.

Bakkerij Schiks[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk was bakkerij Schiks in het naastgelegen pand op het voormalige adres Stationsstraat A.13 gevestigd. De tweede locatie van Schiks, in 2013 opgedeeld in twee winkels, kende een lange bakkerstraditie. Voordat de grootvader van Victor Schiks er in 1898 zijn bakkerij startte werd er al brood gebakken door achtereenvolgens Balthazar van Schaijk, Martinus van Hoof en Cornelis Verberne.

Daarvoor woonde op deze plek Dielis Knapen die er een kuiperij en herberg had. Als kuiper had hij een strategische stekje gekozen want tegenover hem stond rond 1840, op de huidige hoek van de Stationsstraat en de Burgemeester van Beekstraat, de bierbrouwerij van Jan Willem van de Mortel met twee brouwketels. Later zou hier Frans Rooijakkers, de bouwer van het gemeentehuis, met zijn zoon Johan, de architect van het postkantoor, komen wonen.

Tandarts Berkvens[bewerken | brontekst bewerken]

De panden Burgemeester van Beekstraat 12-14 zijn door Jos Deltrap ontworpen. Op nummer 12 woonde en werkte tandarts Berkvens. Hij bouwde aan de Liesselseweg huize Kriekenbeek, waarnaar hij verhuisde en waar zich later tandarts Van de Kar vestigde. Jos Deltrap verhuisde van 14 naar 12 en Jan van Dun kwam van de Heuvelstraat naar 14. Door woningruil verhuisde Jos Deltrap naar huize De Romein en trok Jan van Loon, de directeur van het arbeidsbureau, in het pand Burgemeester van Beekstraat 12, tot de eigenaar van dat pand, bakker André Schiks zijn zaak aan de Stationsstraat overdeed aan zijn zoon Victor en er zelf ging wonen.

Het pand Burgemeester van Beekstraat 14 was al eerder, na vertrek van Jan van Dun, door eigenaar André Schiks verkocht aan Sjaak Wilms die het bij vertrek naar het bejaardenhuis doorverkocht aan Willem van Geffen.

Deltrap[bewerken | brontekst bewerken]

Op het adres Burgemeester van Beekstraat 14 woonde architect Jos Deltrap aanvankelijk zelf nog enige tijd. Hij had een natuurstenen fundamentsteen laten maken met daarin zijn naam gegraveerd, met de bedoeling om die in zijn huis op nummer 14 te laten plaatsen, maar door een fout van de aannemer kwam deze terecht in het pand van de Amsterdamsche Bank op Burgemeester van Beekstraat 7, waar die nog steeds aanwezig is. Op het adres Burgemeester van Beekstraat 14 woonde later Jan van Dun. De panden Burgemeester van Beekstraat 5, Burgemeester van Beekstraat 7 en Burgemeester van Beekstraat 9, allen getekend door Deltrap, zijn aangewezen als gemeentelijk monument.

Diepvriescel[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand Burgemeester van Beekstraat 11 van Frank van Bakel, in 1984 nationaal kampioen veldrijden bij de amateurs, diende vroeger, voor een ingrijpende verbouwing en vergroting, nog als vrieshuis met afzonderlijke kluisjes waarin gemeenschappelijk diepvriesproducten bewaard werden.