Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Burgemeester Van Beekstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Burgemeester van Beekstraat)
Ga naar: navigatie, zoeken
06.385.jpg
Het pand Stationsstraat A.12, dat toen in eigendom was van Frans van Nunen en tot dan alleen bereikbaar was via het pad de Schuivelberg, kreeg na de aanleg van de nieuwe straat het adres burgemeester Van Beekstraat 1
Rechts de huisnummers 9, 7 5 en 1 en op de hoek het pand van Gerrit Kivits Kapper.
12.844.jpg
Dubbel woonhuis in zogenaamde Kuch-huizen gebouwd door Willem Schiks van architect Jos Deltrap. Op nummer 12 (rechts) woonde en werkte onder andere tandarts Berkvens. Op nummer 14 (links) woonde onder andere het gezin van Jan van Dun
.

De Burgemeester Van Beekstraat was voor 1939 een paadje dat als Schuivelberg, Schuifelenbergstraat of Schuifelenbergpad bekend stond.

Jan Casper van Beek[bewerken]

Jan Casper van Beek, de man naar wie deze straat genoemd is, was van 1917 tot 1939 burgemeester van de gemeente Deurne (en Liessel). Daarvoor was hij vijf jaar burgemeester van Geffen geweest. Ook was hij vele jaren lid van Provinciale Staten en behartigde daar de peelbelangen. Tijdens zijn ambtsperiode werd per 1 januari 1926 de gemeente Vlierden samengevoegd met Deurne en Liessel. Van Beek was initiatiefnemer tot de oprichting en voorzitter van de vereniging Peelbelang, die zich inzette voor een goede infra-structuur van onze regio. Vooral door zijn inspanning kon in 1922 de weg Deurne-Oploo worden aangelegd.

Straat[bewerken]

In 1939, op de dag dat heel Nederland feestvierde vanwege de geboorte van prinses Irene, nam in Deurne burgemeester Van Beek afscheid van zijn gemeente. De gemeenteraad had besloten om de naam "Van Beek" voor het Deurnese nageslacht levend te houden. Daarom werd er een straat naar hem genoemd. Hij mocht destijds het straatnaambordje persoonlijk tegen het huis van kapper Kivits timmeren. Wat vroeger een smal paadje was dat de Liesselseweg met de Stationsstraat verbond en de ontsluiting vormde voor het pand Stationsstraat A.12, werd nu de mooie maar qua naam foute "burgemeester van Beekstraat". Volgens de regels van het groene boekje zou die "burgemeester Van Beekstraat" moeten heten. Om misverstanden te voorkomen hanteren wij in DeurneWiki de taalkundig correcte naam. Om de straat te realiseren moest het toenmalige pand van Bakkerij Schiks op het adres Stationsstraat A.13 gesloopt worden.

Schuivelberg[bewerken]

Deze straat was rond 1830 niet meer dan een smal voetpad tussen de akkers en de ontsluiting vormde voor het pand Stationsstraat A.12. Het verbond de twee enige huizen in wat later het eerste gedeelte van de Stationsstraat ging heten met de weg Deurne-Liessel, later de Schoolstraat en nog later de Martinetstraat. Dit pad heette de Schuivelberg of Schuifelenbergsestraat. De huidige Schuifelenberg ligt dus feitelijk niet exact op zijn historische plek.
Rond 1600 is er sprake van een akker genaamd de Scheijffelberch of Scheuffelberg.

Friteszaak[bewerken]

Vooraan in de straat, waar Victor Schiks tot voor enkele jaren zijn bakkerij had startte in de jaren '60 S & S een friteszaak die in maart 1964 uitbrandde. Na verbouwing begonnen de gebr. van Seccelen hier hun snackbar welke later naar de Stationsstraat 27 werd verplaatst. Nog enige tijd was er de fotozaak van Hans de Wit gevestigd.

Bakkerij Schiks[bewerken]

Oorspronkelijk was bakkerij Schiks in het naastgelegen pand op het voormalige adres Stationsstraat A.13 gevestigd. De tweede locatie van Schiks, anno 2013 opgedeeld in twee winkels, kent een lange bakkerstraditie. Voordat de grootvader van Victor Schiks er in 1898 zijn bakkerij startte werd er al brood gebakken door achtereenvolgens Balthazar van Schaijk (1817-1894), Martinus van Hoof (1852-1923) en Cornelis Verberne (1860-1932).

Daarvoor woonde op deze plek Dielis Knapen (1768-1841) die er een kuiperij en herberg had. Als kuiper had hij een strategische stekje gekozen want tegenover hem stond rond 1840, op de huidige hoek Stationsstraat-Burg.Van Beekstraat, de bierbrouwerij van Jan Willem van de Mortel (1795-1863) met twee brouwketels. Later zou hier Franciscus Rooijakkers (1851-1928), de bouwer van het gemeentehuis, met zijn zoon Johan, de architect van het postkantoor, komen wonen.

Tandarts Berkvens[bewerken]

Ook de panden Burgemeester Van Beekstraat 12-14 zijn door Jos Deltrap ontworpen. Op nummer 12 woonde en werkte tandarts Berkvens. Hij bouwde aan de Liesselseweg huize Kriekenbeek, waarnaar hij verhuisde en waar zich later tandarts Van de Kar vestigde. Jos Deltrap verhuisde van 14 naar 12 en Jan van Dun kwam van de Heuvelstraat naar 14. Nadat Jos Deltrap verhuisde naar Huize De Romein trok Jan van Loon, de directeur van het arbeidsbureau, in huisnummer 12 van de Burgemeester Van Beekstraat tot de eigenaar van 12, bakker André Schiks zijn zaak aan de Stationsstraat overdeed aan zijn zoon Victor Schiks en in 12 ging wonen,waardoor Jan van Loon naar elders verhuisde. Het pand met nr.14 was al eerder, na vertrek van Jan van Dun, door eigenaar André Schiks verkocht aan Sjaak Wilms die het bij vertrek naar het bejaardenhuis doorverkocht aan Willem van Geffen.

Deltrap[bewerken]

Op het adres Burgemeester Van Beekstraat 14 huis woonde architect Jos Deltrap aanvankelijk zelf nog enige tijd. Hij had een natuurstenen fundamentsteen laten maken met daarin zijn naam gegraveerd, met de bedoeling om die in zijn huis op nummer 14 te laten plaatsen, maar door een fout van de aannemer kwam deze terecht in het Amsterdamsche bank-pand op Burgemeester Van Beekstraat 7, waar die nog steeds aanwezig is. Op het adres Burgemeester Van Beekstraat 14 woonde later Jan van Dun. De panden Burgemeester Van Beekstraat 5, Burgemeester Van Beekstraat 7 en Burgemeester Van Beekstraat 9, allen getekend door Deltrap, zijn aangewezen als gemeentelijk monument.

Diepvriescel[bewerken]

Het pand Burgemeester Van Beekstraat 11 van Frank van Bakel, in 1984 nationaal kampioen veldrijden bij de amateurs, diende vroeger, voor een ingrijpende verbouwing en vergroting, nog als vrieshuis met afzonderlijke kluisjes waarin gemeenschappelijk diepvriesprodukten bewaard werden.