U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Baleman

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Baleman is een voormalige straat in Vlierdens Brouwhuis die van 1967 tot circa 2005 deze naam droeg. Tussen 1955 en 1967 heette de weg 3e Heibloemweg.


De weg werd aangelegd in de late 18e of vroege 19e eeuw, toen een start werd gemaakt met de ontginning van het heidegebied ten noorden van de vroegere Heitveldweg tot Nieuwe erven. De dwarswegen kregen de namen 2e, 3e en 4e Heibloemweg. De 1e Heibloemweg stond daar haaks op.

Reeds vóór de overgang van het gebied van de gemeente Deurne naar de gemeente Helmond, per 1 januari 1968, kregen de straten nieuwe namen. De 3e Heibloemweg werd vanaf 1 april 1967 Baleman genoemd. De straatnaam Baleman werd vastgesteld bij besluit van B & W van Deurne van 8 april 1965, in het kader van een straatnaamherziening waarbij onder meer de genummerde straatnamen vervielen. De naam is genoemd naar een akkertoponiem. Waarschijnlijk is het woord afgeleid van bale of balie, een palissade of slagboom. De Baleman was dan een akker afgesloten met valhekken.[1]

Het pad werd omzoomd door eiken, die in het midden van de jaren 90 van de 20e eeuw massaal werden 'bewoond' door eikenprocessierupsen. De Baleman bleef tot de opheffing bij de aanleg van het Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant een zandpad. Aan de weg stond één boerderij, met het adres Baleman 3. De boerderij werd vermoedelijk kort vóór de Tweede Wereldoorlog gebouwd. In 1993 werd door J.J.F. de Waal een fraaie foto van de Baleman gemaakt. Links achter wat groen is het dak van Baleman 3 te zien, rechts zien we nog de groente- en siertuin en stallen van Heitveldweg 30.

Een oud straatnaambord van de Baleman siert een interieur aan de Lavendelheide in Deurne. Een tweede hangt tegen een garage aan de Vlierdenseweg in Vlierden.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. H.J.M. Kattestaart - Helmondse straatnamen, III in De Vlasbloem, historisch jaarboek voor Helmond 1984. Er is overigens, voor zover bekend, in de directe omgeving geen toponiem met deze naam. Waarschijnlijk is de naam uit literatuur over elders gehaald.
  2. Mededeling J. van Rooij, Deurne.