U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Basisschool De Bron

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto: coll fam Koolen. OBS de Bron
Foto: coll fam. Koolen. Logo de Bron 2011

Openbare basisschool de Bron staat aan de Spaarne in de wijk Koolhof in Deurne.


De school werd na de zomervakantie van 1978 in gebruik genomen, ook al was nog niet alles voltooid. Uit talloze vergaderingen, bijeenkomsten en een enquête in de wijk Koolhof bleek dat er onder de inwoners van Deurne behoefte was aan openbaar lager onderwijs.

Basisschool de Bron, gebouwd op de grond waar tot bevrijdingsdag 24 september 1944 Rakels molen stond, was een van de eerste naoorlogse openbare scholen in de regio Zuidoost-Brabant en had in zeker zin een pioniersfunctie.

De drie hoogste klassen (4, 5 en 6) kregen in het begin les op de gang totdat in oktober 1978 het hele gebouw werd opgeleverd. De officiële opening vond plaats op 2 oktober 1978 en werd verricht door burgemeester Van Genabeek.

Personeel van de school[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de oprichting was Thijs Remmerswaal (1944-2023) het hoofd en Mirjam Bungener, Mathilde Baljet, Barry van Erp en Henriëtte Pranger werden aangesteld als leerkracht.

Na de pensionering van Thijs was Camille van Neer zijn opvolger, na een jaar was hij echter alweer weg. Sinds mei 2014 is Lutske Cornelissen directeur van deze school.

De naam de Bron verwijst naar de straatnamen in de Koolhof, genoemd naar rivieren, en werd verzonnen door Leo van Horen.

De school begon met negentig leerlingen en dat aantal groeide gestaag. In 1985 waren er 266 leerlingen, een aantal dat niet meer werd geëvenaard, daarna bleef het lange tijd stabiel. Uiteindelijk liep het aantal aanmeldingen terug. Mede door de oprichting van een tweede openbare basisschool De Hasselbraam geheten in de wijk de Heiakker.

In 2000 werd de school losgekoppeld van de gemeente Deurne. Er kwam een eigen schoolbestuur genaamd PlatOO, wat staat voor Platform Openbaar Onderwijs, met scholen in meerdere gemeenten waarvan Annemie Martens de algemeen directeur was.

Voor het schooljaar 2010-2011 waren er 80 leerlingen ingeschreven.

Basisschool De Bron was een van de eerste deelnemers aan het educatief project Sporen, dat samen met de heemkundekring H.N. Ouwerling in het voorjaar van 2011 werd uitgevoerd.

B'ron Appetit[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijdag 23 oktober 2015 opende De Bron het schoolrestaurant B'ron Appetit. Hier kunnen de leerlingen een culinaire lekkernij opdienen aan een groep bewoners uit Deurne. Dit schoolrestaurant biedt leerlingen een gelegenheid om naast de verplichte kerndoelen ook andere vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben voor later. Ook maken ze kennis met verschillende bedrijven in de regio en leren ze hiermee samen te werken.

Begin 2015 begonnen de leerlingen onder begeleiding van de leerkrachten met het realiseren van het restaurant. Ze dachten na waar het restaurant zou moeten komen, hoe het er uit zou moeten zien, welke naam het zou moeten krijgen, enzovoort. De locatie werd de lerarenkamer die nog wel een opknapbeurt nodig had. De leerlingen werkten een voorstel uit voor de indeling, het interieur, de kleuren etc. Het geheel kreeg een schilderbeurt en er werd een nieuwe vloer gelegd. Daarna kwamen er tafels, stoelen, banken en kasten.

De leerlingen leerden kruiden te verbouwen in de klas. Ook maakten ze etagères, menuhouders en lampen, placemats en onderzetters van mozaïek en goten ze kaarsen. Er werden een aantal culinaire activiteiten vanuit B'ron Appetit georganiseerd, zoals een proeverij tijdens de ouderavonden en lekkere hapjes voor de dankje-wel-ochtend voor ouders.

Tijdens de Kinderboekenweek opende B'ron Appetit haar deuren voor een aantal ouderen uit de buurt. Vier weken lang troffen twee groepen leerlingen uit groep 1 tot en met 8 voorbereidingen. Ze bedachten een culinaire versnapering, maakten uitnodigingen en ontvingen de ouderen in het restaurant. Van een echt restaurant is natuurlijk geen sprake. B'ron Appétit is zeer beperkt open, er komen geen professionals van buitenaf te werken (koks, obers), bezoekers hoeven in principe niet te betalen voor de gerechten en mensen kunnen er niet reserveren.

Op 12 april 2017 trakteerden de leerlingen de buurtbewoners door zelfgebakken appelflappen aan te bieden. Deze zaten verpakt in een geknutselde doos met een sticker erop met de tekst: Een welverdiende traktatie voor mensen uit onze buurt! Fijn dat we buren zijn!

De Bron wint Techniek Toernooi[bewerken | brontekst bewerken]

Vier teams met leerlingen van De Bron namen donderdag 2 juni 2016 deel aan het jaarlijkse, landelijk Techniek Toernooi in het Openluchtmuseum in Arnhem. Groep 3-4 werd eerste in de betreffende categorie. Aan het toernooi namen teams deel uit heel Nederland en België. Het thema was Tijd. De opdracht voor groep 1-2 luidde Bloeiende Bloemen, groep 3-4 kreeg als opdracht Zanderige Belletjes, voor groep 5-6 was de opdracht Waterklok en groep 7-8 boog zich over de opdracht Verlicht je muizenval.

De deelnemers werden beoordeeld door professoren en hoogleraren van verschillende universiteiten. Groep 3-4 won met de opdracht Zanderige Belletjes, waarbij ze regelmatig gedurende 20 seconde om de seconde een belletje moesten laten rinkelen, met een aandrijving door zand en een kartonnen tandwiel. Het team won een cheque van 500 euro, die besteed wordt aan techniekmateriaal voor de school.

KMR[bewerken | brontekst bewerken]

De school heeft een Kindermedezeggenschapsraad (KMR). Hierin zitten vier kinderen een uit groep vijf, zes, zeven en acht die de belangen van de leerlingen op school behartigen. De KMR heeft eenmaal per jaar de gelegenheid om met de medezeggenschapsraad (ouder- en personeelsgeleding) de algemene gang van zaken op school te bespreken. Daarnaast mag de KMR in overleg met de directie maximaal zes keer per jaar onder schooltijd bijeen komen om onderling en met de directie diverse onderwerpen te bespreken.

De KMR mag over alle aangelegenheden van de school spreken. Daarbij is bescherming van personen en individuele belangen gegarandeerd. De KMR mag voorstellen doen of haar standpunten bekend maken aan directie, team, MR of bestuur. De directie houdt de KMR op de hoogte van wat er met hun voorstellen gebeurt.

Zo kan er onder andere gesproken worden over de speelplaats, het gebouw, acties voor een goed doel, de leesmethode of de omgangsregels. De kinderen stellen vragen aan de directie, geven hun mening en ondernemen stappen om het een en ander bekend te maken bij andere kinderen.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

De brandweer moest maandagmiddag 20 juni 2022 even na 14.30 uur uitrukken voor een brand bij De Bron. De leiding van de school meldde dat de chromebooks die in de kluis lagen, oververhit waren geraakt en vlam hadden gevat. De brandweer had het vuur snel onder controle maar omdat er veel rookontwikkeling was, mocht niemand het gebouw in. Ook de politie was met enkele wagens bij de school aanwezig om kinderen en medewerkers die nog in het pand aanwezig waren zo snel mogelijk naar buiten te begeleiden. Iedereen kwam volgens de schoolleiding veilig naar buiten. De evacuatie verliep rustig, mede doordat de kinderen twee weken geleden nog een oefening hadden gekregen om ze voor te bereiden op dit soort noodsituaties. Omdat de kinderen snel naar buiten moesten, zijn de kinderen van groep 3 zelfs zonder schoenen naar huis moeten gaan. Veel van de kinderen hadden nog eigen spullen in de school liggen. Van enkele leerlingen kon de brandweer de spullen wel mee naar buiten brengen. Later op de middag had de leiding van de school geregeld dat de kinderen buiten op het schoolplein hun fietsensleutels konden komen ophalen. Kinderen in de bovenbouw konden ook hun persoonlijke bezittingen terugkrijgen bij leerkrachten. Voor leerlingen uit de onderbouw kon dat vandaag nog niet. Hun spullen lagen dichterbij de plek waar de brand uit was gebroken. De leerlingen Deurne konden de volgende dag dinsdag geen lessen volgen in het schoolgebouw en kregen een dag vrij. De roet- en rookschade die maandagmiddag door de brand was ontstaan, was te groot om de lessen te kunnen hervatten. Ook was de stroomvoorziening in het gebouw nog niet hersteld en hing er een sterkte brandlucht. Maandagavond ging een schoonmaakbedrijf aan de slag in de school.

De evacuatie verliep maandagmiddag soepel en rustig, mede doordat de kinderen twee weken geleden nog een oefening hadden gekregen om ze voor te bereiden op dit soort noodsituaties. Iedereen is volgens de schoolleiding veilig naar buiten kunnen komen. Een team van de brandweer onderzoekt nog verder hoe de brand precies heeft kunnen ontstaan. Hoe groot de schade is aan de basisschool is nog niet duidelijk.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Herinneringsboekje 25 jaar de Bron 1979-2004.