U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Windmolen aan de Liesselseweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Rakels molen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...


Rakels molen aan de Liesselseweg F.50, hier nog in volle glorie
Rakels molen aan de Liesselseweg F.50, gezien vanuit het veld
De opslagplaats die bij Rakels molen stond

De voormalige windmolen aan de Liesselseweg dankte zijn bijnaam Rakels molen aan de molenaarsfamilie Rakels, die deze molen tot 24 september 1944 bemaalde.


Deze windmolen stond, voordat deze in 1869 verplaatst werd, als windmolen op het Heieind, op de hoek van de huidige Molenweijerweg en Heimolenweg. De eerste molenaar aan de Liesselseweg F.50, later gewijzigd in oude Liesselseweg 67, was Peter Rakels. Op dit adres stond de schuur met daarachter de windmolen. Bij de Deurnenaren werd de molen bekend als Rakels molen, in de volksmond ook wel uitgesproken als Rachels molen.

De schuur deed ook nog enige tijd dienst als opslagplaats voor graan- en meelhandel Schiks en na de brand voor schilder Jan Verheijen, gehuwd met een dochter molenaar Rakels. Het huidige pand Oude Liesselseweg 62-66-68 was het molenhuis, waar Peter Rakels woonde.

Door een brand op bevrijdingsdag 24 september 1944, ontstaan door oorlogshandelingen, brandde deze windmolen en de bijbehorende schuur tot de grond toe af. De molen werd daarna niet herbouwd.

De grond waarop de standaardmolen en de schuur stonden, werd later bebouwd met woningen en de openbare lagere school De Bron.