Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Beeldenfabriek

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Beeldengroep Calvarieberg.
Foto: Collectie gemeente Deurne

In Deurne hebben vroeger een paar beeldenfabriekjes gestaan waar gipsen beelden vervaardigd werden.


Cerfontaine[bewerken]

In 1924 vestigde Heinz Cerfontaine zich vanuit Kevelaer (D) in Deurne in de Stationstraat A.47, de huidige Stationslaan, terwijl in 1925 Gerhard van Schaijck en Heinrich Holtappels (1906-1979) naar Deurne kwamen. Zij vervaardigden daar gipsen beelden die door het hele land verkocht werden. Er werkten tien of elf mensen, waarvan de helft werkzaam in de ‘gipserij’ en bij het inpakken en de anderen in de schilderswerkplaats. Ties Ahout uit Deurne en Heinrich Cerfontaine vormden volgens het handelsregister samen het "maatschap Cerfontaine - Ahout" waarbij Ties als vertegenwoordiger optrad.

Er werden vooral heiligenbeelden gegoten en geschilderd. Daarnaast werden bestaande oude houten beelden opgeschilderd. Bovendien schilderde Cerfontaine’s bedrijf ook het interieur van verschillende kerken o.a. van Helenaveen, Zeilberg (1933) en Vlierden.
In 1940 werd Heinz Cerfontaine opgeroepen in het Duitse leger en werd in Deurne aangesteld tot Ortscommandant. Op het einde van de oorlog vertrok hij uit Deurne.

Holtappels[bewerken]

Heinrich Holtappels was als schilder bij Cerfontaine werkzaam tot 1938, toen hij voor zichzelf een fabriekje begon aan de Helmondseweg 72, in de oude timmerwerkplaats van Janus van Dinter. Dat bestond tot het eind van de vijftiger jaren van de 20e eeuw.

Aarts[bewerken]

Jochem Aarts werkte van 1927 tot 1938 als schilder bij Cerfontaine, toen hij vanwege de crisis werkloos werd. In 1939 begon hij in de Sint Jozefstraat 34 voor zichzelf en hield dat ook vol tot het einde van de vijftiger jaren, toen de belangstelling voor kerkelijke kunst ophield.

Literatuur[bewerken]

  • Joep Coppens - "Gipsenbeeldenfabrieken in Deurne" in: D'n Uytbeyndel nr. 22 (najaar 1991) blz. 2-6.
  • Ans Toelen - Geloof in gips,massaproducten van religieuze voorstellingen doctoraalscriptie KU Nijmegen, 1992.