U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Stationslaan 17

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reliëf van gips in de hal van de woning.
foto Theo Vosmeer
Het pand van Stationsstraat 17

De woning op het adres Stationslaan 17 vormt samen met de woning Stationslaan 15 een dubbelwoning en werd in 1910 gebouwd.


Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 mei 1910 kocht Martinus Pennings een perceel grond van 3.930 m² van de weduwe Jozef van de Mortel-Sauvé. Het noordelijk gedeelte daarvan verkocht hij kort daarop aan Arnold van Loon, die daarop villa Sonneweelde bouwde. Op het zuidelijke gedeelte nam Pennings bij notarisklerk Martinus van den Heuvel een hypotheek van 2000 gulden en bouwde daarop het pand Stationslaan 15-17 waarin hij zijn winkel voortzette, die hij al elders in Deurne begonnen was. Al na een jaar vertrok Pennings naar Gestel en verkocht het pand met de bijhorende grond, kadastraal sectie F 1319, F 1320 en F 1304 voor 6.000 gulden aan Arnold van Loon.

Waarschijnlijk splitste Van Loon het pand en gebruikte het linker gedeelte, het huidige adres Stationslaan 15, voor zichzelf als garage.

De Helmondse slager en koopman Christoph Petrus Wilhelmus de Roij kocht het pand van de voorlaatste heer van Vlierden, Arnoldus van Loon (1861-1939), voor een bedrag van 11.550 gulden. Op 3 september 1921 kwam hij, samen met zijn vrouw en twee kinderen vanuit Helmond in het huis wonen maar verliet het huis alweer op 25 oktober 1924 om terug naar Helmond te verhuizen.

Op 1 januari 1924 startte Alphons Veltmans op het adres Stationsstraat A.47 een autoverhuurinrichting. Volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel werd het bedrijf op 16 januari 1925 weer opgeheven.

In 1932 liet De Roij het pand veilen en werd Heinrich Cerfontaine de nieuwe eigenaar. Hij woonde toen al, komend van het toenmalige adres Heuvel B.42, op dit adres, waar hij op 20 mei 1925 in de werkplaats achter zijn woonhuis een fabriek voor religieuze beelden gestart was. Hij deed dat in maatschap met Ties Ahout die destijds waarschijnlijk zijn buurman op het adres Stationslaan 15 (A.46 respectievelijk A.67) was.

In 1933 verkocht Cerfontaine het onroerend goed aan vrouw en kinderen van notaris De Leeuw.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand bewoond door de kermisexploitant Gérard Lebon, gehuwd met Maria Petronella Swiggers, een zus van de derde en laatste echtgenote van Heinrich Cerfontaine. De woning werd toen tijdelijk gedeeld met Henk Eijsbouts. Tegelijkertijd begonnen in 1945 Willie Driessen, zijn broer André Driessen en Ties Donkers uit Helmond een steenhouwerij in de voormalige werkplaats van de beeldenfabriek. Heinrich (Hendrik) Drieshen (1913-1976), een andere broer van Willie en André, trad op provisiebasis op als verkoper. Steenhouwerij Driessen werd in 1969 overgenomen en verhuisde naar de Margrietstraat in Zeilberg.

In 1944 werd textielfabriek Te Strake eigenaar van het goed. Die verkocht het in 1956 aan Maria Hubertina Everaers. Zij verkocht het pand in 1964 aan rijschoolhouder Piet Strijbosch, die er ook met zijn gezin ging wonen.

In 1971 werd Ford-dealer Frans Obers eigenaar en verkocht het geheel in 1981 aan stichting ORO, die er het eerste buitenhuis van Het Rijtven in Deurne realiseerde. De twee separate woningen werden omgebouwd tot één grote woning. Op 1 oktober 1981 kwam een groep van tien bewoners in dit buitenhuis wonen.

Overbuurman Jan Lichteveld van Mariahof kocht het gehele pand in 1990 en verkocht “huisnummer 17” door aan Henk en Wilma van Esdonk die de tussenmuren weer dichtmetselden en er gingen wonen.

Huisnummer 15 werd verkocht aan Djim Giesbers die zijn woning eerst van een trap, toilet en badkamer moest voorzien voordat hij het kon betrekken.

In de hal van dit huis is een reliëf van gips, met de afmetingen 111 cm hoog x 81 cm breed en met een variërende diepte van 2-8 cm, in de muur verwerkt. Het vormt een tastbare herinnering aan de tijd dat er op dit adres ooit een beeldenfabriek gevestigd was.