U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius-Peelland

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bert van de Vrande als imker. Foto coll. Martien Mertens.
Martinus Bankers (midden), vijftig jaar lid van de bijenhouders vereniging.Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie gemeente Deurne

De bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius Peelland is opgericht in 1863.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Veel van oudsher rooms-katholieke bijenhoudersverenigingen hebben deze naam gekozen. Van de H. Ambrosius wordt verteld dat, toen hij nog een baby was en op een mooie zomerdag buiten in zijn wieg lag, er een zwerm bijen in zijn wieg vloog en de baby niet gestoken werd. Hij werd geboren in Trier in Italie in 339. In Deurne is de naam Peelland toegevoegd toen Sint Ambrosius in 1960 fuseerde met de andere Deurnese imkersvereniging.[1]

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De statuten van de Deurnese bijenhoudersvereniging Peelland werden op zondag 13 september 1931 aangenomen. Voorzitter Hub. van de Vranden, secretaris-penningmeester M.F. van den Boomen en vicevoorzitter Nardje Kuunders waren de ondertekenaars ervan. Al daarvoor was er in Deurne een zemerij. Deze was kort na de Eerste Wereldoorlog 's winters in werking in de brouwerij De Bierton van de familie Van de Mortel aan de Schoolstraat. Toen de zemerij uitstierf werden de bijzonder zware slinger en de honingvaten lange tijd opgeslagen bij Driekske van de Vrande, een zoon van Bertje van de Vrande.

Later werd er een nieuwe honingzemerij opgericht die de spullen van oude overnam. Daarmee werd jarenlang gewerkt in een ruimte naast hotel van Baars. Enkele Deurnese imkers die van deze zemerij gebruik maakten waren meester Schreurs, hoofd van de landbouwschool, meester Martens en Korneelke Lammers van de Bottel. De belangstelling voor de plaatselijke zemerij liep terug en werd steeds meer samengewerkt met een centrale zemerij in Boxtel, waarvan ondermeer de Helenaveense schoolmeester Theelen aandeelhouder was. De eigen spullen werden verkocht aan iemand uit Someren.

125-jarig bestaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het 125-jarig bestaan van de bijenhoudersvereniging werd in 1988 aan de Kerkstraat op de hoek met de Lindenlaan, op de plek waar ooit Garage Het Zuiden van Jepke van Ham stond, door locoburgemeester Cor van Laarhoven een lindeboom geplant.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Imker in Peelland - De heer P.M. Martens uit Deurne-St.Jozef put uit zijn herinneringen. in: Weekblad voor Deurne 24 januari 1974


Referenties
  1. Flyer 10295, uitgegeven door Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Peelland