U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Johannes Gerardus Maria Daandels (1946)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Burgemeester Daandels)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Gerardus Maria Daandels
21.460.jpg
Foto: collectie Peter van den Berk]]
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Gerardus Maria Daandels
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Dinther
Geboortedatum 27 april 1946
Partner(s) Paula Daandels
Beroep(en) Burgemeester
Burgemeester Daandels, kort voor zijn pensionering in oktober 2010, voor de ingang van het gemeentehuis in Deurne. foto ter beschikking gesteld door de communicatieafdeling van de gemeente Deurne

Johannes Gerardus Maria (Gerard) Daandels (27 april 1946) was van 1 juli 2000 tot en met 31 oktober 2010 burgemeester van de gemeente Deurne.


Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Op z'n vijfentwintigste werd hij directeur van een mavoschool in 's-Hertogenbosch. Parallel aan zijn directeurschap werd Daandels actiever op bestuurlijk vlak in zijn geboorte- en toenmalige woonplaats Heeswijk-Dinther, eerst als raadslid van een lokale partij, later als lijsttrekker en wethouder namens het CDA.

In 1987 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Liempde; hij zou daar tot 1992 in functie blijven. In 1992 verruilde hij zijn functie in Liempde voor het burgemeesterschap van Mill en Sint Hubert. In 2000 werd hem daar eervol ontslag gegeven, waarna hij Jan Smeets per 1 juli van dat jaar opvolgde als burgemeester van de gemeente Deurne.

10 jaar burgemeester Daandels[bewerken | brontekst bewerken]

De intocht van burgemeester Daandels in 2000 was een feestelijke gebeurtenis. Hij werd samen met zijn vrouw en kinderen ingehaald en ontvangen door wethouder Krekels.

In 2004 kon na jaren touwtrekken het startschot worden gegeven voor de bouw van het winkelgebied Wolfsberg. De grootschalige revitalisering en herinrichting van het (winkel)centrum van Deurne, waaronder de totstandkoming van Cultuurcentrum Martien van Doorne, zou één van de belangrijkste resultaten worden onder het burgemeesterschap van Daandels.

In december 2008 haalde Daandels de regionale media door als bestuurder publiekelijk het rookverbod in de horeca te overtreden. Na commotie in de gemeenteraad betuigde hij een beetje spijt.

Tijdens de nieuwjaarsspeech op 1 januari 2010 maakte Daandels bekend op 31 oktober d.a.v. te gaan stoppen met het bekleden van zijn ambt. Bij zijn afscheid in oktober 2010 was Deurne een leefbaar en modern centrum rijker. Ook werden onder zijn bewind belangrijke rondwegen om diverse kernen van de gemeente Deurne aangelegd en het Masterplan Spoorzone opgesteld.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2009 kreeg hij de Erehosbengel van blaaskapel De Hosbengels.
  • Op 28 oktober 2010 tijdens een drukbezochte receptie in het cultuurcentrum Martien van Doorne, nam Gerard Daandels afscheid als burgemeester van Deurne. Onder de bezoekers was ook gedeputeerde Ruud van Heugten als plaatsvervangend commissaris van de koningin die Daandels verraste met de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  • De gemeente Leszno overhandigde hem via Rob Berkvens, de voorzitter van de Vriendenkring Deurne-Leszno, een penning voor 20 jaar betrokkenheid tussen Polen en de Europese Unie.

Portret[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de afscheidsreceptie onthulde Daandels een portret van hemzelf, geschilderd door Pieter Vriends, dat wordt toegevoegd aan de galerij van voormalige burgemeesters van Deurne in het gemeentehuis.

Videobeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Kuijten van Videoclub Deurne stelde over zijn ambtsperiode een compilatie van videobeelden samen voor DeurneWiki.

Video's gebruikt bij een afscheidsfeest georganiseerd door KHD[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeester Daandels vierde per kerkdorp zijn afscheid op diverse data. De Koninklijke Harmonie Deurne organiseerde, samen met enkele andere culturele verenigingen, op 24 oktober 2010 een culturele bijeenkomst. in het kader van deze bijeenkomst zijn de volgende video's gemaakt:

Per 1 november 2010 werd Peter Grem de waarnemend burgemeester.[1]

Voorganger:
J.W. Smeets
Burgemeester van Deurne
2000-2010
Opvolger:
Peter Grem (waarnemend)
Referenties