U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Franciscus Ludovicus Maria Hoebens (1914-1977)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Burgemeester Hoebens)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Hoebens
06.416.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus Ludovicus Maria Hoebens
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Asten
Geboortedatum 2 mei 1914
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 17 april 1977
Partner(s) Maria Adriana Ubalda Eijsbouts (1916-2014)
Beroep(en) burgemeester
Bidprentje NBA
Het gezin van Frans en Mies. Foto: collectie Jan Hoebens.
Echtgenote Mies Eijsbouts.
.Foto: collectie Ria Honings-Bouwmans.

Franciscus Ludovicus Maria (Frans) Hoebens (1914-1977) was burgemeester van Deurne van 1960 tot 1977 en woonde tijdens zijn ambtsperiode in de burgemeesterswoning op het adres Helmondseweg 20a.

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Frans Hoebens werd geboren als zoon van koopman Franciscus Petrus Cornelius Hoebens (Asten 1874-1960 Asten) en diens echtgenote Louisa Walthera Petronella Maria Meelis (Helmond 1889-1973 Asten). Hij stamde uit een familie van onderwijzers. Zijn grootvader, die eveneens Frans heette, was hoofdonderwijzer in onder meer Oldebroek, 's-Heerenberg en Asten. Diens vader, opnieuw een Frans, was hoofdonderwijzer in Asten, maar geboren in Tilburg.

Uit zijn huwelijk met Maria Adriana Ubalda (Mies) Eijsbouts, (Asten 16 juli 1916 - Liessel 17 januari 2014), dochter van de eigenaar/directeur van de nu Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts, Adrianus Johannes Eijsbouts (Asten 1878-1943 Asten) en zijn tweede vrouw Anna Wilhelmina van der Schoot (Ammerzoden 1885-1959 Asten), werden acht kinderen geboren:

  1. Annelie, 1943
  2. Frans, 1945
  3. Marie-Louise, 1947
  4. Jan, 1948
  5. Louis, 1950
  6. Rose-Marie, 1952
  7. Emmie, 1954
  8. Henricus C.A.F. (Henk), (12 juni 1956 - 20 december 1968). Hij was leerling van het Willibrord Gymnasium en overleed op 20 december 1968 ten gevolge van een aanrijding tijdens een dropping die een dag eerder in de Mortel had plaatsgevonden. Bij dat ongeluk werden twee medeleerlingen van hem op slag gedood. De leerlingen waren allen lopend.

Studie en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Frans Hoebens studeerde rechten in Utrecht en werd na de oorlog in 1944 plaatsvervangend burgemeester van Mierlo, in 1947 werd hij burgemeester van Wouw. Op zaterdag 25 juni 1960 was de feestelijke intocht, toen werd hij met echtgenote en kinderen bij de gemeentegrens van Deurne in de Rakt verwelkomd door een comité van ontvangst bestaande uit de heren Jan Jegerings, C. van Rooy en Driek Joosten. Tijdens een plechtige raadsvergadering werd hij als burgemeester van de gemeente Deurne, en opvolger van Lambert Roefs, geinstalleerd. Hij bleef dat tot zijn plotselinge dood in 1977.

Als burgemeester had hij ook zitting in het bestuur van het Streekorgaan Gewest Helmond.

Hij was voorzitter van het Samenwerkingsverband Woonwagencentrum Zuid-Oost-Noord-Brabant.

Rel[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 1967 veroorzaakte de katholieke burgemeester Hoebens in Deurne een rel door te verklaren dat hij lid van de Partij van de Arbeid wilde worden. Hoebens deed deze uitlating nadat hij uit onvrede zijn lidmaatschap op de Katholieke Volkspartij (KVP) na de nacht van Schmelzer, de nacht van 13 op 14 oktober 1966, had opgezegd. De spanningen liepen in Deurne hoog op. Volgens drie Deurnese raadsleden had hij door zijn politieke beslissing in Deurne ernstige onrust gezaaid en onbehagen gewekt. Onder druk van de reacties besloot Hoebens uiteindelijk als partijloos burgemeester verder te gaan.

Overlijden en begrafenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 17 april 1977 overleed burgemeester Hoebens op 63-jarige leeftijd door een hartstilstand op een tennisbaan in Asten. Op donderdag 21 april werd hij onder enorme belangstelling, waaronder familieleden, naaste medewerkers, vrienden, de commissaris van de koningin in Noord-Brabant Jan Dirk van der Harten met diens echtgenote, het college van B en W en nog veel meer. De plechtige dienst werd geleid door pastoor Gerris, die daarbij werd geassisteerd door alle pastores uit de gemeente Deurne. Velen bewezen de burgemeester in de ochtenduren de laatste eer toen hij lag opgebaard in het gemeentehuis.

De Sint-Willibrorduskerk in Deurne was te klein om iedereen onderdak te bieden. Er was een geluidsinstallatie aangelegd waarmee mensen de uitvaartplechtigheid buiten toch konden volgen. Aan het begin van de uitvaartplechtigheid memoreerde loco-burgemeester Rijnders de overleden burgemeester.

Voorafgegaan door de Koninklijke Harmonie Deurne, die stemmige treurmarsen ten gehore bracht, door het Sint-Jorisgilde en door dragers van vele tientallen bloemstukken en kransen, werd burgemeester Hoebens daarop naar zijn laatste rustplaats, de algemene begraafplaats Jacobshof aan de Haspelweg geleid. Daar bracht het Sint-Jorisgilde een laatste groet door het opleggen van de vlag.

Na de teraardebestelling werd in het gemeenschapscentrum De Vierspan in Deurne druk gebruik gemaakt van de gelegenheid om de nabestaanden te condoleren.

Een overzicht van de begrafenis. Foto's: collectie Ton Hartjens

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoebens was de laatste Deurnese burgemeester die uit de regio zelf afkomstig was. In Deurne werd de Frans Hoebenshal, een inmiddels verdwenen sportcomplex in de wijk Koolhof, naar hem vernoemd.

Foto en film[bewerken | brontekst bewerken]

Cineast Jan Kanters produceerde in 1977 een dertig minuten durende documentairefilm en fotograaf Ton Hartjens maakte een uitgebreide fotoreportage over de begrafenis van burgemeester Hoebens.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Arch. gemeentebestuur Deurne 1951- 1980 RHCe-Eindhoven toeg.nr. A-3179 inv.nr. 2298
Voorganger:
Lambert Roefs
Burgemeester van Deurne
1960 tot 1977
Opvolger:
Ton van Genabeek