Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Jacobshof (begraafplaats)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Begraafplaats Jacobshof in Deurne 1990
Begraafplaats Jacobshof in Deurne

Jacobshof is een algemene begraafplaats en is gelegen aan de Pastoor Jacobsstraat. De gemeente Deurne is eigenaar.

Geschiedenis[bewerken]

Toen men in de loop van de jaren zestig van de 20e eeuw besloot, dat op het kerkhof bij de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne niet langer begraven zou worden, werd er rond 1970 een algemene begraafplaats ingericht op het akkercomplex van de buurschap Kleine Bottel ten westen van de dorpskom van Deurne. Deze verving tevens een feitelijk nooit gebruikte, maar niettemin verplichte algemene begraafplaats in de bossen bij Vlierden.

De begraafplaats werd in 2005 en 2006 heringericht. Daarbij werd ook de afscheidsplaats helemaal overdekt en verscheen er een urnenmuur aan de ene zijkant en kwamen er toiletten en een kantoortje voor de beheerder aan de ander kant. Ook kwam er toen een strooiveld. Herordening van enige graven zorgde voor voldoende ruimte om de komende decennia deze begraafplaats nog te kunnen blijven gebruiken.

Naam[bewerken]

De begraafplaats kreeg vanwege zijn ligging aan de Pastoor Jacobsstraat de naam Jacobshof. Het ontbreken van het eerste lid pastoor in de naam van de begraafplaats zorgt regelmatig voor misverstanden. Men duidt de begraafplaats dan aan als Sint-Jacobshof, wat uiteraard niet klopt. De begraafplaats werd vernoemd naar pastoor Gerard Jacobs, die de enige parochie van Deurne leidde tijdens het begin van de reformatie in 1648.

Klokkentoren[bewerken]

Na de sluiting van kerk van de Heilige Geestparochie is de klokkentoren met klok alsmede de gebrandschilderde ramen en het kruis overgeplaatst naar Jacobshof.

Kunst[bewerken]

In 2004 is op de Jacobshof door burgemeester Daandels een Monument voor herbegraven overleden kinderen onthuld ter nagedachtenis aan alle overleden en doodgeboren kinderen.

Bekende begravenen[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...