Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Café Parkzicht (Haageind)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: collectie Bertha van Helmond-van Bakel
Foto: collectie Bertha van Helmond-van Bakel
Achter de tap.Vlnr. Paula van Bakel-Kuijpers, Leonard van Bakel, Bertha van Bakel-van Helmond, Piet van Helmond en nichtje Toos van Bakel. Foto: collectie Sjaak Verhees

Het café Parkzicht aan het Haageind 36 van Frans van Bakel, en later diens zoon Lenard, was een typisch bruin café. [1]

Ontstaan[bewerken]

Het café Parkzicht was gehuisvest in een van oorsprong gewoon burgerhuis met de gang in het midden. Frans van Bakel kreeg rond 1949 cafévergunning. Naast het cafébedrijf werkte Frans tot aan zijn pensioen als grondwerker bij de Heidemij.
Rond 1960 werd het café uitgebreid doordat er een slaapkamer bij het café werd getrokken. Het café werd later overgenomen door zoon Lenard van Bakel, die vanwege zijn rode haar ook wel de Rooie werd genoemd.
In het café werd steeds Bavaria-bier getapt.

In bijgebouwen die achter het huis stonden werd in de jaren '20 nog door andere families gewoond. Onder meer het echtpaar Hannes Keunen en Drieka Keunen-Honings woonde hier enkele jaren.

Verenigingen[bewerken]

Het café was de thuishaven van handboogvereniging Vredelust van na 1952 tot rond 1955.
Ook het Sint-Jorisgilde, de Rooi Schut, was er enige tijd thuis.
Tot aan het einde stond in het café een zogenaamd beugelbiljart. Ook was er in het café een spaarkas, die op kermis-zaterdag gelicht werd. Met de kermisdagen werd soms ook wel een orkestje ingehuurd, ’n duo uit Goirle.

Toen Lenard begin jaren ’60 het café overnam van zijn vader kwam er ook een jukebox in.
In het café werd het kaartspel veel beoefend, er werd vooral getoept. Soms werden ook rikavonden georganiseerd.

Schietincident[bewerken]

Rond 1966-1970 werd er eens van buitenaf op het café geschoten waarbij de kastelein Lenard van Bakel, die achter de tap stond, ternauwernood aan de kogel ontsnapte. Over de dader en zijn mogelijk motief ontbreken verdere gegevens.

Alcoholvergiftiging[bewerken]

Op 26 januari 1984 deed zich in het café een betreurenswaardig incident voor, waarbij een van de gasten ten gevolge van teveel drank het leven liet. De 35-jarige Aart van de Maas uit Deurne was al aangeschoten toen hij het café binnenkwam. Een 35-jarige bezoeker uit Bakel stelde hem 100 gulden in het vooruitzicht als hij een fles jenever zou opdrinken. Toen de bodem in zicht kwam werd de man onwel. Hij werd door de Deurnese politie afgevoerd en kwam in een cel terecht, waar hij overleed. De kastelein en de man uit Bakel werden op 15 november 1984 veroordeeld omdat ze doorgingen met schenken aan een dronken klant.

Afbraak[bewerken]

De gemeenteraad van Deurne besloot in haar vergadering van december 1986 het pand aan te kopen en te slopen ter verhoging van de verkeersveiligheid op het kruispunt van het Haageind met de Veldstraat en de Dunantweg. Formeel werd het café op 16 juni 1988 bij de Kamer van Koophandel uitgeschreven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Veel van de gegevens zijn ontleend aan een interview dat Pieter Koolen op 17 juni 2003 had met toen 73-jarige Bertha van Bakel, gehuwd met Piet van Helmond, wonend Hopkinshof te Deurne, een dochter van Frans van Bakel.