U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Carolus Marie Ververs (1922-2012)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carel Ververs
16.529.jpg
Foto: collectie gemeente Deurne
Persoonsinformatie
Volledige naam Carolus Marie Ververs
Roepnaam Carel
Geboortedatum 22 augustus 1922
Overl.datum 19 januari 2012
Partner(s) Ina Jacqueline Liems (1927-2011)
Beroep(en) chirurg, schrijver
Carel Ververs ontvangt de zilveren legpenning van de gemeente Deurne uit handen van burgemeester Van Genabeek.
Foto: Weekblad voor Deurne

Carolus Marie (Carel) Ververs (1922-2012) had als chirurg in de Deurnese ziekenhuizen honderden mensen letterlijk "onder het mes".


Afkomst en Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

De moeder van Carel was een Tegelse en zijn vader kwam uit Maastricht en zat in de zakenwereld. Carel huwde met Ina Jacqueline Liems, internist in het Deurnese verzorgingstehuis, geboren te Probolinggo (Nederlands Indië) op 8 maart 1927 en overleden te Hei- en Boeicop op 24 januari 2011. Het gezin woonde aan de Strausslaan 9 in Deurne. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren;

 1. Carin,
 2. Maja,
 3. Tessa,
 4. Karel August Simon (Carl), (Deurne 7 december 1966 - Chicago 5 januari 2012), huwde Rohanna Mehta.

Opleiding & Carière[bewerken | brontekst bewerken]

In de familie speelde muziek een grote rol. Zijn vader was tambour-maître in de harmonie van Tegelen, zelf ontwikkelde hij zich tot heldentenor in operarollen. In Venlo volgde hij de B-afdeling van de HBS en wilde daarna medicijnen gaan studeren. Maar zoals gebeurde met veel van zijn leeftijdgenoten, trof Carel ook het noodlot van de Tweede Wereldoorlog. De studie werd uitgesteld en hij meldde zich bij het Rode Kruis waarvoor hij in en rond Tegelen vele gewonden verzorgde.

Op 23 oktober 1945 ging Carel naar de universiteit in Amsterdam om zijn medicijnenstudie te beginnen. Toen hij klaar was met zijn studie moest hij in militaire dienst. Hij werd gelegerd in de Isabel kazerne in Den Bosch, maar had geluk. Toen er na elf maanden een plaats vrij kwam om een opleiding tot chirurg te volgen, mocht hij gaan. In Tilburg in het Sint-Elisabethziekenhuis specialiseerde hij zich als chirurg en terwijl hij assistent was speelde hij daar in de schouwburg toneel.

Op 1 juni 1964 kwam hij naar Deurne, waar hij in het Sint-Jozefziekenhuis als eerste chirurg met een volle dagtaak werkzaam was. Bij de bouw en vormgeving van het nieuwe Sint-Willibrordusziekenhuis was hij nauw betrokken. De schaalvergroting en het daarmee gepaard gaande verlies aan onderlinge betrokkenheid na de fusering met het Helmondse ziekenhuis betreurde hij.[1] In dat verband raakte hij bekend vanwege het door hem geschreven lied Lieve Til voor de actie Ziekenhuis Deurne moet blijven in 1982.

Werken:[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn pensionering in 1987 werd Ververs ook als schrijver, oenoloog (wijnkenner) en kenner van het dialect van Tegelen actief.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 1992 verscheen zijn boek "Onze wijn in het dagelijkse leven". Een Oenologische dieetkundige verhandeling, een vertaling en bewerking van het oorspronkelijke Franse werk van de arts E.A. Maury. Het boek werd een succes: er werden meer dan 6.000 exemplaren van verkocht. Ook zijn lezingen over dit onderwerp, overal in het land, trokken veel aandacht. Daar droegen niet in het minst toe bij zijn humor,
 • In hetzelfde jaar 1992 verscheen zijn eerste boek met de titel "Versjtot geej mich nag; 't laeve in Tegele in de dertiger jaore" Over het leven in Tegelen in de jaren dertig, 157 p. met tek
 • In 1994 "Sjprok en sjaores" (letterlijk over maden en eendagsvliegjes maar in werkelijkheid over de eigenaardigheden van mensen in Tegelen) met eigen illustraties. Tegels dialekt - Venlo van Spijk, 126 p. met ill.
 • In 1999 "Met zaet al 'ns get" (je zegt wel eens wat), een bundel aforismen in de "Tegelse sjpraok": korte scherpe uitspraken over van alles en nog wat. Carel droeg dit boek op aan Toon Hermans.
 • In 2002 "Aaj Minse" (voor oude lui, alleen of nog samen, en anderen die graag oud willen worden).
 • 2005 "Wie we d’n oorlog doorkwame...".

*Dichbundel Tegels kwartet door Truus Verbong-Simons, Leo Huys, Carel Ververs en Willem Kurstjes

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. 27-8-1987 Documentatie heemkundekring 4.02
 2. 17-9-1987 Documentatie heemkundekring 4.02