U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Cornelis Klaas Noordermeer (1918-1944)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelis Klaas Noordermeer
Cor Noordermeer.JPG
Foto persoonlijk archief Johan Vosmeer.
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelis Klaas Noordermeer
Roepnaam Cor, alias “Clement”
Geboorteplaats Lochem
Geboortedatum 12 april 1918
Overl.plaats Vught
Overl.datum 11 augustus 1944
Beroep(en) wachtmeester marechaussee, verzetstrijder
Cor Noordermeer (derde van links) als lid en leider van de RVV-Verzetsgroep Deurne op hun uitvalsbasis De Zwarte Plak. Vlnr: Wim Ahout, Johan Vosmeer, Cor Noordermeer en Loek Lansdorp. Foto collectie familie Vosmeer.

Cornelis Klaas (Cor) Noordermeer (1918-1944) was wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee Deurne en oprichter / leider van de RVV-Verzetsgroep Deurne.


Cor was een zoon van de politieagent Cornelis Noordermeer (Geervliet 1894-) en Rika Reurslag (Lochem 1899-1985 Zaltbommel).

Hij was lid van de Groep Koninklijke Marechaussee te Deurne en stond bij zijn superieuren en collega's als een eerlijk en plichtsgetrouw politieman bekend. Hij verliet de groep op 1 maart 1943 om zich geheel aan het “ondergrondse werk” te kunnen geven. Hij was de oprichter en eerste sectiecommandant van de RVV-Verzetsgroep Deurne.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij bij zijn verzetskameraden bekend onder de naam "Clement", zo genoemd naar zijn verloofde Clementine.

Op 13 mei 1944 was Cor Noordermeer, samen met zijn strijdmakker Nico van Oosterhout en op voorspraak van José Peerbooms, op weg naar een vergadering van "De Raad van Verzet" in Utrecht. Tot ontsteltenis van zijn mede verzetstrijders keerde ze daar niet van terug. In verzetskringen was de ware toedracht al bekend maar na maandenlange onzekerheid werd op 29 oktober 1945 officieel bekend dat beide na aankomst op het station in Utrecht gearresteerd waren. Ze werden voor verhoor naar het beruchte “Oranjehotel” in Scheveningen gebracht. Na een onafgebroken verhoor en martelingen van twee maal 24 uur kwamen ze in het concentratiekamp Vught terecht. Kort voor de bevrijding, op 11 augustus 1944, zijn Cor en Nico in het concentratiekamp te Vught door een vuurpeloton om het leven gebracht. Hun stoffelijke overschotten werden in het crematorium van het concentratiekamp “verascht”.

Als sectiecommandant van de RVV-Verzetsgroep Deurne werd hij opgevolgd door Frits de Bruijn.

Op donderdag 3 januari 1946 werd in de Sint-Willibrorduskerk van de Sint-Willibrordusparochie te Deurne voor Cor een plechtige H. Mis van Requiem opgedragen. Zijn naam staat voorgoed gegrift in het dodenregister hetwelk van het concentratiekamp Vught wordt bewaard.

Zijn "verzetskamaraad" José Peerbooms, alias Don Jozé, werd voor de arrestatie verantwoordelijk gehouden en op 13 juli 1944 door het verzet geliquideerd.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • "In Memoriam" - in de Deurnesche Courant van 28 December 1945
  • Het Licht, 1e jaargang nr 50, 29 december 1945
  • Donderdag 27 juli 1978 Traverse, pagina 7 “Dit Deurne van ons” door Peter Vink
  • Cammaert, A.P.M., 1994. Het Verborgen Front. Geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eisma B. V. Leeuwarden/Mechelen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook de website: Deurnese oorlogsslachtoffers