U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Cornelis Wilhelmus Brood (1927-2006)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelis Wilhelmus Brood
Brood, kees 1927-2006 b.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelis Wilhelmus Brood
Roepnaam Kees
Geboorteplaats Oudenbosch
Geboortedatum 9 augustus 1927
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 13 september 2006
Partner(s) Elisabeth Maria Lenssen (1924)
Beroep(en) ziekenhuisdirecteur
Kees Brood voor het Sint-Willibrordusziekenhuis
Kees Brood, hier met echtgenote Els Brood-Lenssen, ontving op 1 september 1987 de Erepenning voor zijn verdiensten voor de Deurnese Gemeenschap van burgemeester Van Genabeek.

Cornelis Wilhelmus (Kees) Brood (1927-2006) was tot 1987 economisch directeur van het Sint-Willibrordusziekenhuis in Deurne.

Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Kees was enig kind van metselaar Cornelis Johannes Brood (1897-1982) en Anna Antonia Akkermans (Oudenbosch 1898-1975 Deurne).

Hij was gehuwd met Elisabeth Maria (Els) Lenssen (1924) en hadden samen drie kinderen:

  1. Cornelis Andreas Maria (Kees), (Eindhoven 15 februari 1955). Hij huwde met Maria Christiana Josephina Henrica (Marian) van der Putten.
  2. Andre,
  3. Annelies,

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Kees kwam in Zuidoost-Brabant terecht toen zijn ouders met hem in 1929 van Oudenbosch naar Eindhoven verhuisden.

Hij begon zijn carrière op de afdeling inkoop van de gemeentesecretarie aldaar. Na zijn militaire dienst en uitzending naar Nederlands-Indië werkte hij bij de GGD en daarna bij de economisch-administratieve dienst van het St. Jozefziekenhuis in Eindhoven.

Op 1 september 1962 kwam hij in dienst van het Sint-Jozefziekenhuis in Deurne. Hij coördineerde de nieuwbouw van het Sint-Willibrordusziekenhuis. Ook maakte hij de perikelen rond de opheffing van het Sint-Willibrordusziekenhuis in 1982 mee, met als hoogtepunt de manifestatie Ziekenhuis Deurne moet blijven op 2 oktober van dat jaar. Ook maakte hij de fusie mee met het Sint-Lambertusziekenhuis in Helmond tot het Streekziekenhuis Helmond-Deurne, het latere Elkerliek Ziekenhuis. Zijn ouders zouden op latere leeftijd in het Bejaardenhuis Sint-Jozef komen wonen en in 'zijn' Sint-Willibrordusziekenhuis overlijden.

Hij was ook voozitter in de Gehandicapten Organisatie Nederland Regio Eindhoven, voorzitter van het Inkoopoverleg Ziekenhuizen Z.O. Brabant, voorzitter van het Integraal Kankercentrum Zuid en voorzitter van de Nierstichting Regio Z.O. Brabant.[1]

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Kees werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 27-8-1987 en 16-9-2006 Documentatie heemkundekring 4.03