U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Covid-19

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Covid-19-pandemie als gevolg van het Corona-virus liet vanaf maart 2020 ook in Deurne, met veel dodelijke slachtoffers, zware sporen na.


Vrijwel alle grootschalige evenementen en activiteiten buitenshuis werden in eerste instantie tot 1 september 2020 opgeschort. Later werd dit teruggedraaid tot 1 juli 2020, waarbij de te houden evenementen een gemeentelijke vergunning met te stellen voorwaarden nodig hadden. Dit hield in dat de kermis in Deurne en het Dorpsfestival in Vlierden (alternatief voor de kermis, een initiatief van Samen Vlierden) niet konden doorgaan.

Op donderdag 5 maart werd de eerste besmetting binnen onze gemeentegrenzen gerapporteerd. Het betrof een inwoner uit Helenaveen.

Tot de slachtoffers van het coronavirus in de gemeente Deurne behoorden onder meer:

Lintjesregen 2020[bewerken | brontekst bewerken]

De decorandi ontvingen op 24 april 2020 de telefonische mededeling van burgemeester Mak dat hem of haar een onderscheiding als lid in de Oranje-Nassau was toegekend. Tegelijk werd door een gemeentebode aan de deur de oorkonde en een bloemetje bezorgd. De feitelijk uitreiking vond vanwege de Covid-19-maatregelen pas plaats op 3 juli 2020. Dat gebeurde op het gemeentehuis, tijdens een feestelijke besloten bijeenkomst in drie groepjes van telkens drie gedecoreerden, met het eigen gezin. Na een toespraakje door burgemeester Mak werd de onderscheiding uitgereikt en vervolgens door de echtgeno(o)t(e) opgespeld.

Lintjesregen 2021[bewerken | brontekst bewerken]

Net als in 2020 was de lintjesregen ook dit jaar in aangepaste vorm. Tien Deurnenaren werden op maandagochtend 26 april aan hun voordeur verrast door burgemeester Greet Buter die het lintje aan hen overhandigde.

Vaccinaties[bewerken | brontekst bewerken]

De vaccinaties tegen corona door sommige huisartsen vonden vanaf februari 2021 plaats in de Willibrorduskerk. Ook de Willibrorduskerk van Neerkant werd voor drie dagen beschikbaar gesteld om zo de huisartsen vanwege het anderhalvemeter-protocol een geschikte priklocatie te bieden. Veel inwoners werden echter in grotere vaccinatielocaties van de GGD gevaccineerd, zoals in Oostrum een kerkdorp bij Venray. Een groot deel van de Deurnenaren kreeg echter hun prikje aan de Haverdijk 11 in Brouwhuis op het voormalige grondgebied van Vlierden, op een plek die eeuwenlang bekend stond als het Kranenven.