Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Halte

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Situatie tekening "De Halte", coll. Van Neerven
Situatie rond 1905.

De Halte is een benaming van het spoorwegstation dat aan de spoorlijn Eindhoven-Venlo nabij de Limburgse grens werd aangelegd. In ruimere zin werd ook de omgeving van dit station aangeduid als de Halte.


Het onderscheid tussen een halte en een station is niet eenduidig. In het algemeen kan men zeggen dat een halte doorgaans eenvoudiger van opzet is dan een station. Bij de spoorwegen is er wel een onderscheid tussen stations en haltes (vuistregel: als er geen wissels liggen, is het een halte, anders een station), maar in de praktijk groeit een eenvoudige halte uit tot een volwaardig station, maar dat is in Helenaveen niet het geval geweest. De stopplaats Halte Helenaveen, waar ook personen in- en uit konden stappen lag nabij het noordelijkste punt van het gebied van Maatschappij Helenaveen. Het westelijke jaagpad en het pad aan de overzijde en de Helenavaart waren in het bezit van Helenaveen. Het centrum van het dorp Helenaveen lag op acht kilometer afstand van de Halte. Naast de gemeente Deurne zette ook de Maatschappij Helenaveen er goederen af. Het dorp Griendtsveen moest bij de aanleg van de Halte nog geboren worden.

Griendtsveen werd rond 1885 gesticht. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was enige tijd later van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Jan van de Griendt (1804 - 1882), was een koopman uit Den Bosch, opzichter van Waterstaat wiens vrouw Helena Panis heette. Hij was het die in 1853 een van de oprichters was van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen". Jan van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen in 1853. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen ongeveer in 1885.

In 1867 werd er door de Staatsspoorweg rekening mee gehouden dat er in Helenaveen veel turf per goederenwagons verzet kon worden. Na gesprekken met de gemeente Deurne en Van de Griendt ging de Staatsspoorweg in 1868 over tot het verbreden van de spoorwegdam en het maken van een zijspoor.
Bij de aanleg van de Halte kreeg de maatschappij Helenaveen van de gemeente Deurne toestemming om over het grondgebied van de gemeente een weg aan te leggen.

NS Station (Halte) Helenaveen

Lodewikus Kievits (1839-1915) kreeg van de gemeente in 1871 toestemming om nabij de halte op de gemeentegrens een keetje te plaatsen, waarin hij later café hield. Het woonadres van Kievits werd ook aangeduid als de Halte. In 1901 werd dat gebouwtje afgebroken en kwam er weer een goederenloods bij terwijl er verschillende wijzigingen plaatsvonden aan het hoofdgebouw.

In 1881 kwam er een tweede spoor en daarmee samenhangend uitbreiding van de wissels op meerdere stations waaronder Deurne en Helenaveen. In 1888 kwamen ook weer uitbreidingen van sporen en wissels en werd het een waar emplacement aan De Halte Helenaveen. In 1891 kwam er een goederenloods bij.

Rond 1891 onderhield Jan Willem Wijnands een lijndienst tussen dorp en de Halte Helenaveen.DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam De Halte
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De Halte Helenaveen in Griendtsveen komt aan zijn eigenaardige naam omdat deze kort na de aanleg in 1866 van de spoorlijn Eindhoven-Venlo werd gerealiseerd ten behoeve van de Maatschappij Helenaveen. Pas later ontstond het dorp Griendtveen. De Halte was een belangrijk laadstation voor turf en turfstrooisel, zowel voor Helenaveen als voor het Gemeentelijk Veenbedrijf van Deurne. Het was enige tijd het drukste goederenstation van de verre omtrek.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Halte Helenaveen.JPG
Getoond plaatje Halte Helenaveen.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.446264°, 5.874249°
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.