U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

De Hoeksche Kuilen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Hoeks(ch)e Kuilen is een toponiem in het uiterste zuidwesten van de gemeente Deurne. Het is een van de vele verdwenen vennen.


Bij de invoering van het kadaster in 1832 werden De Hoeksche Kuilen, kadastraal sectie I 900, omschreven als water met een oppervlakte van 8.10.20 hectare. De Astense Aa doorkruist tegenwoordig dit gebied.

Dat hier al in de prehistorie menselijke activiteiten waren, werd bewezen in 1969 door de vondst van vuursteenartefacten uit de Tjongercultuur. De vindplaats van die voorwerpen bij de Hoeksche Kuilen was op een smalle hoge zandrug, die toen die voor een klein gedeelte was afgegraven en aan drie zijden door moerassige grond was omgeven.[1][2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. G. Beex (ROB Amersfoort) - "Vondstmeldingen" in: Brabants Heem jaargang 21 nummer 3 mei-juni 1969 blz. 75-77.
  2. J. van Brunschot - "Paleo-, meso- en neolitsche vondsten uit Oost-Brabant" in: Westerheem, tweemaandelijks orgaan van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN), jaargang XX, nr. 2, april 1971 blz. 118-127. Het blad is hier digitaal raadpleegbaar.