U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

De Vlaaskuil

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Vlaaskuil (Vlaaskuijl) was de naam van een ven of weijer in Vlierden.


De Vlierdense Vlaaskuil is slechts van enkele vermeldingen bekend. Bij de jaarlijkse schouw van de sloten en beken was rond 1830 de Vlaaskuil herhaaldelijk het vertrekpunt. Van daar liep men vervolgens langs een sloot naar de Aa bij Belgeren en dan stroomopwaarts naar de Hoeven. Dat maakt aannemelijk dat de Vlaaskuil, mede aan de hand van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN), gezocht moet worden tussen de Maalweg en de Brouwhuisweg.[1]

Zoals de naamgeving als suggereert zou deze kuil ook gediend kunnen hebben om daarin het vlas te roten.

Dat er ook vis leefde in de Vlaaskuil weten we door een ruzie die er in 1792 was over de vraag wie gerechtigd was om te gaan vissen in de Vlaaskuil. Op 15 augustus 1792 besloten drossaard en schepenen van Vlierden om het visrecht voor een periode van zes jaar publiek te verpachten. De armmeester van Vlierden mocht de pachtpenningen in ontvangst nemen.

Bij de invoering van het kadaster in 1832 was de Vlaaskuil waarschijnlijk al drooggelegd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In Vlierdens Verleden 721-1926 wordt ten onrechte gesuggereerd dat de Vlaaskuil identiek zou zijn aan Het Ven of Rijntjesvlaas.