U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Oude Molen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Oude Molenweg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oude Molen is een eigennaam die gegeven werd/wordt aan een straat in Liessel, aan een weiland op de Kouwenhoek en aan een laathoeve.


De straatnaam Oude Molen te Liessel werd bij de wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930 officieel vastgesteld. In de bijlagen van besluit nummer 100 werd de straat omschreven als de weg van uit het Loon te Liessel naar de boterfabriek aldaar.

Bij de huisnummering 1950-1955 werd de straatnaam vervangen door Oude Molenweg. Bij de straatnaam- en huisnummerwijziging per 1 april 1967 werd de in 1930 ingevoerde straatnaam Oude Molen opnieuw ingevoerd. Bij de invoering in het BAG-systeem in 2011 werd bij de straatnaam echter gerefereerd aan de eerste vaststelling in 1930 en niet aan de herinvoering in 1967.


Oude Molen (Oude Muelen, antiqua Mola ter Vloet) is ook bekend als naam van een weiland in de Kouwenhoek met een vroegste vermelding in 1421.

Ook was er in Deurne een laathoeve de Oude Molen, in 1585 eigendom van jonker Johan de Bevere, met vermeldingen tot 1678.[1]

Bronnen, noten en/of referenties