U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

DeurneNU

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Deurne 19NU)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van Deurne 19NU van voor 2005
Poster gemeenteraadsverkiezing 2018
De fractie Deurne 19NU voor het gemeentehuis op de Markt. Klik op het icoontje voor de namen.

De lokale politieke partij DeurneNu' werd als Deurne 19NU in 1973 opgericht.


Naar de mening van een aantal mensen verkeerden de Sint-Jozefparochie, Zeilberg en Heilige Geestparochie in een achterstandssituatie en zij besloten de handen ineen te slaan om hier iets aan te gaan doen.

Start[bewerken | brontekst bewerken]

In 1974 werd voor het eerst deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Cor van Laarhoven, Thieu Brabers en Driek van den Berkmortel trokken de lijst en werden alle drie in de raad gekozen. Cor van Laarhoven werd de eerste Deurne 19NU-wethouder.

In de loop van 1977 trad een deel van de Politieke groepering Zeilbergs Belang toe tot Deurne 19NU. Na de opheffing van de politieke groepering Deurne-Zuid sloot ook Wim van Doorn zich aan bij Deurne 19NU. Het gevoerde beleid van Deurne 19NU sloeg blijkbaar aan bij de Deurnese kiezers. In 1978 en 1982 breidde het aantal raadszetels zich uit van vijf tot acht.

Stembusuitslagen in 1986 en 1990 brachten en hielden Deurne 19NU op tien zetels. De inbreng van Deurne 19NU in de collegesamenstelling was groot.

In 1990 kreeg Cor van Laarhoven als fractieleider van de grootste partij de leiding bij de collegevorming wat resulteerde in een coalitie met een college, gevormd door Cor van Laarhoven en Jan Maas (beide Deurne 19NU), een wethouder van CDA Deurne en een wethouder van PvdA/Groen Links.

Andere Deurne 19NU wethouder was Henk Koppens

Gemeenteraadsverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Van Laarhoven was in totaal vijf maal lijsttrekker en leidde in die periode de verkiezingscampagnes zelf. Op de dagen van de verkiezingen kwamen, wanneer de stembussen gesloten waren, bestuur en leden die zich ingezet hadden voor de verkiezingen samen in het huis van Van Laarhoven in de Sint-Jozefparochie.

Op elk stembureau bleef een Deurne 19NU vertegenwoordiger achter. Als de stemmen op een stembureau geteld waren, werd die uitslag doorgebeld naar Theo Vosmeer die in het huis van Van Laarhoven de telefoon opnam en de uitslagen invoerde in zijn computerprogramma. Als de Deurne 19NU meute dan richting De Vierspan of het gemeentehuis ging voor het bijwonen van de verkiezingsavond hadden ze de (goede) uitslag steevast op zak terwijl de andere aanwezigen daar nog een of twee uur op moesten wachten.

25-jarig bestaan[bewerken | brontekst bewerken]

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Deurne 19NU werden er op donderdag 30 december 1999 door Deurne 19NU wijkvertegenwoordigers elf verschillende soorten herdenkingsbomen geplant in de elf dorpen en wijken van de gemeente Deurne te weten Deurne-Centrum, Heiakker, Heilige Geestparochie, Helenaveen, Koolhof, Liessel, Neerkant, Sint-Jozefparochie, Vlierden, Walsberg en Zeilberg. De boomsoorten varieerden van rode en tamme kastanje, sierkers, plataan, beuk, belle fleur, palm, notenboom tot conifeer.

Bestuurssamenstelling door de jaren heen:[bewerken | brontekst bewerken]

(Door op de zandloper te klikken kunt u de betreffende kolom sorteren)

Bestuurslid Beginjaar Eindjaar Functie
Ad Crommentuijn 2003 ? penningmeester
Herman van Diesen 1977 2002 penningmeester
Hans Fransen 19?? na 2003 secretaris
Harrie Gerlings 1973 2003 voorzitter
Harrie Gerlings 2003 erevoorzitter
Piet Geven 19?? 1995 secretaris
Jos van Loon ? 2003 penningmeester
Jos van Loon 2003 ? voorzitter
Willie Meijs 19?? 19?? secretaris
Theo Vosmeer 1995 2000 secretaris
Peter van Dijk 2014 heden secretaris

Fractie Deurne 19NU raadsperiode 1986-1990[bewerken | brontekst bewerken]

Foto collectie Els Maas-Schmitz

Nieuwe naam[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de ledenvergadering in 2005 werd unaniem besloten dat Deurne 19NU de verkiezingscampagne in zou gaan met een nieuwe naam namelijk DeurneNU. Een naam die volgens bestuur en leden beter paste bij het verjongde en nieuwe elan van de partij.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]