Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Deurne en Liessel (Gemeente)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De gemeente Deurne en Liessel ontstond tijdens de Franse bezetting in 1810 en omvatte het grondgebied van de voormalige heerlijkheden Deurne en Liessel.


De gemeente "Deurne en Liessel" telde in totaal acht burgemeesters, van wie de laatste, Jan Casper van Beek, de samenvoeging met Vlierden begeleidde en burgemeester van de nieuwe fusiegemeente werd.

De gemeente "Deurne en Liessel" heeft in de loop van de tijd twee wapens gehad, vastgesteld door de Hoge Raad van Adel. De gemeente werd bestuurd vanuit het Raadhuis in Deurne, later vanuit het nieuw gebouwde gemeentehuis.

In 1878 werd een tevergeefse poging tot afsplitsing van Liessel, Neerkant en Helenaveen ondernomen.

In 1926 werd de gemeente "Deurne en Liessel" en de gemeente Vlierden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Deurne. In de memorie van toelichting behorende bij het wetsontwerp “tot vereeniging van de gemeenten Deurne en Liessel en Vlierden” stond dat Deurne en Liessel op 1 januari 1924 een bevolking had van 8944 inwoners. De oppervlakte bedroeg 10327 hectare. “Aard en opvattingen” van beide bevolkingsgroepen waren nagenoeg gelijk zo werd gesteld.

Zie ook de Lijst van burgemeesters van Deurne en Liessel