U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Dorpstraat (Neerkant)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eerste Neerkantse Sint-Willibrorduskerk (tot 1906 nog zonder toren) en pastorie, gezien vanuit het zuiden door de Dorpstraat.
(foto collectie gemeente Deurne)

De straatnaam Dorpstraat in Neerkant (met slechts een "s") werd bij de wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930 officieel vastgesteld.


In de bijlagen van besluit nr. 100 werd de straat omschreven als vanaf de Heijtrak door de kom van het dorp Neerkant, tot aan het punt waar de oude weg weer met de nieuwen weg samenkomt.

De Dorpstraat in Neerkant vormde, samen met de Schoolstraat in Deurne, Liesselscheweg, Stappad, Vreewijkscheweg , Het Loon, de Schoolstraat in Liessel, Het Slot, Heijtrakschedijk, Heijtrak en Meijelscheweg, de kunstweg van de Markt over Liessel en Neerkant naar Meijel.

Veranderde schrijfwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De schrijfwijze veranderde in de loop der tijd in Dorpsstraat. Het is zelfs ooit voorgekomen dat aan de ene uitvalsweg het correcte straatnaambord Dorpstraat stond en aan de andere uitvalsweg het straatnaambord "Dorpsstraat".

Uiteindelijk werd bij de huisnummering 1950-1955, afwijkend van het raadsbesluit, de naam Dorpsstraat officieel ingevoerd.