U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Eiervereniging Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leden / personeel van eiervereniging Deurne aan het werk.
Hanneske Munsters van de Griendtsveenseweg bezig met het poetsen van zijn kippeneieren.
Foto: collectie Jan van de Mortel

Dankzij kapelaan Roes kreeg Deurne de eerste Eiervereniging van de Peel.


Status[bewerken | brontekst bewerken]

De Eiervereniging Deurne was een vereniging met een eigen bestuur, rapporterend aan het coöperatiebestuur van de Boerenbond Deurne en aangesloten bij de coöperatieve Veiling te Venlo. De eieren werden door de vereniging opgehaald en naar het verzamelpunt aan de Stationsstraat 122-124 gebracht. Hier werden de eieren gewogen, gesorteerd en beoordeeld. Daarna werden de eieren opgehaald en naar de eiermijn in Venlo gebracht.

Boekjaar 1937 – 1938[bewerken | brontekst bewerken]

Over het boekjaar 1 juli 1937 – 30 juni 1938 werd een stijging van het aantal leden van de vereniging gemeld van 425 tot 445. De totale productie beliep 9.449.847 kippeneieren en 8.263 eendeneieren. Ook stond er vermeld dat de vereniging, in overleg met het bestuur van de boerenbond, een eiersorteermachine had aangeschaft.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 20e eeuw groeide het aantal pluimveehouders in Deurne en werden er veel kippenhokken gebouwd. In 1925 is de Pluimveehoudervereniging Het Nuthoen opgericht en aangenomen mag worden dat de eiervereniging ook in die tijd ontstaan is. Van alle eierbonden in de regio, waarin de pluimveehouders zich verenigden, was Eiervereniging Deurne zowat de grootste.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]