U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Eindhovens Dagblad

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Eindhovens Dagblad behoort tot Wegener NieuwsMedia, onderdeel van Koninklijke Wegener (media) NV.

Eindhovensdagblad-23-12-1911-eerste-jaargang-nr-1-gr.jpg


De krant wordt onder meer verspreid in Deurne en Helmond en andere omringende plaatsen. Het Eindhovens Dagblad richt zicht vooral op regionale nieuwsvoorziening. Naast het Weekblad voor Deurne, is het Eindhovens Dagblad de belangrijkste nieuwsbron voor de inwoners van Deurne. De hoofdredactie is gevestigd in Eindhoven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste nummer van het Eindhovensch Dagblad verscheen op zaterdag 23 december 1911. Deze kreeg vanaf 1915 meer dan geduchte concurrentie van de "Eindhovensche en Meijerijsche Courant", een fusiekrant met een uitgesproken Rooms-katholieke Kerk|katholieke signatuur. Een abonnement kostte in die tijd 1,30 gulden per kwartaal. In de jaren dertig telde het Eindhovensch Dagblad ± 8000 abonnees.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de courant het zwaar. In 1941 verdween de titel zelfs, omdat de Duitse bezetter een voorgenomen fusie met de concurrent, ingegeven door papierschaarste, op het laatste moment afblies. Een monopoliepositie in de regio Eindhoven van één pro-Duitse krant, een voortzetting van de Eindhovensche en Meijerijsche Courant die het "Dagblad van het Zuiden" ging heten, was het gevolg. Nog voor de val van Berlijn keerde de oude titel echter terug.

Na de oorlog verkeerde het Eindhovensch Dagblad in hevige concurrentie met Oost-Brabant, een ander dagblad dat in Eindhoven verscheen. Oost-Brabant, in feite een poging tot voorzeting van de besmette Eindhovensche en Meijerijsche Courant, verloor abonnees aan het Eindhovensch Dagblad en de verontwaardiging was dan ook groot toen bleek dat de eigenaar van Oost-Brabant het Eindhovensch Dagblad had gekocht. Zes maanden later, in 1963, fuseerden de kranten. Ze gingen verder onder de titel "Eindhovensch Dagblad, dagblad voor Oost-Brabant".

Binnen een jaar vond weer een fusie plaats. In april 1964 ging het Eindhovensch Dagblad samen met de Nieuwe Eindhovense Krant. Er vond een minieme naamswijziging plaats; de naam werd Eindhovens Dagblad.

In 1967 werd het Eindhovens Dagblad een dochteronderneming van de Verenigde Nederlandse Uitgeverijen (VNU). In datzelfde jaar kocht VNU ook het Helmonds Dagblad. Deze titel verdween in 1993 en het Eindhovens Dagblad maakte vervolgens zijn intrede in Helmond. In 2000 verkocht VNU haar dagbladengroep aan Wegener (media).

In 1994 was het Eindhovens Dagblad de eerste krant in Nederland met een internetversie.

Op 23 december 2011 bestond de krant 100 jaar.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Eindhovens Dagblad (sinds een aantal jaren het ED) had anno 2008 een oplage van ongeveer 100.000 kranten. Sinds 3 oktober 2006 wordt de krant op tabloid formaat gedrukt. In maart 2008 werd de website van het ED geheel vernieuwd. Verder worden lokale nieuwsfeiten door EDtv in beeld gebracht. Deze korte filmpjes zijn ook te zien op de website van het ED.

Naast veranderingen op de website heeft het ED ook veranderingen in de verslaggeving doorgevoerd. Sinds augustus 2008 zijn ook weblogs te lezen op ED.nl. Zo is er een PSV-blog, een misdaadblog en een blog over Veldhoven en Nuenen. Op deze manieren wil het ED beter inzicht geven in het werk van de journalisten en nog meer achtergronden aanbieden aan de lezers.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]