U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Franciscus Josefus Elizabeth Maria Heinemans (1926-2020)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franciscus Josefus Elizabeth Maria Heinemans
Joep Heinemans.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus Josefus Elizabeth Maria Heinemans
Roepnaam Joep
Geboorteplaats Boxmeer
Geboortedatum 15 maart 1926
Overl.plaats Breda
Overl.datum 6 mei 2020
Beroep(en) missiepater, rector, bestuurder

Franciscus Josefus Elizabeth Maria (Joep) Heinemans (1926-2020) was een van de laatste bewoners van Missiehuis Sint-Willibrord in Deurne.


Joep was een zoon van Petrus Bernardus Heinemans (Helmond 1893-1966 Amsterdam) en Henriette Theodora Hermens ('s-Hertogenbosch 1893-1980 Geleen). Joep groeide op in Amsterdam.

Hij deed in Amsterdam zijn gymnasiale studie bij de Jezuïeten die hij afrondde op het gymnasium van de SVD (Societas Verbi Divini) in Veghel. Hij studeerde filosofie en theologie in Helvoirt en Teteringen.

Missionaris[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd op 10 augustus 1952 priester gewijd en kreeg een benoeming voor Papua New Guinea, waar hij in 1954 aankwam. Al gauw werd hij naast missionaris ook vicaris van de bisschop in Wewak en businessmanager van het bisdom. Later ook procurator en rector en lid van de provinciale raad. Vanaf 1969 was hij vijf jaar spiritual director van het H. Spirit College voor diocesane priesters in de plaats Bomana. In 1974 werd hij studentenpastor van een college in Keindi, verder gaf hij veel retraites, nam deel aan de opleiding van permanente diakens en was spirituaal (geestelijke directeur) van de Rosary Sisters.

In 1988 besloot hij terug te keren naar Nederland. Hij ging wonen in Missiehuis Sint-Willibord en hij zette zich in voor cursussen, retraites en assistenties. Van 1995 tot 2001 was hij rector en daarna was hij lid van de huisraad. Ter gelegenheid van het honderdvijftigjarig bestaan van de Sint-Willibrorduskerk van Vlierden in september 1996 gaf pater Heinemans een lezing met als thema: 'Geloven vroeger, nu en in de toekomst'. Einde 1998 richtte hij als toenmalig rector van het Missiehuis de stichting Willibrord op, die als doel heeft het exploiteren van het huidige complex Willibrordhaeghe.

Laatste SVD'ers[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 september 2015 verliet de congregatie van de SVD na ruim 60 jaar Deurne weer. Pater Joep Heinemans verhuisde, samen met de vier laatste SVD'ers van het missiehuis in Deurne naar het moederhuis in Teteringen.

Joep Heinemans overleed als gevolg van besmetting met het coronavirus in het Amphiaziekenhuis van Breda.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.