U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gerardus Antonius Koolen (1912-1992)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerrit Koolen
Gerardus Antonius Koolen (1912-1992).jpg
Gerrit Koolen in Nieuw-Zeeland
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Antonius Koolen
Roepnaam Gerrit
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 1 april 1912
Overl.plaats Hamilton (NZ)
Overl.datum 11 januari 1992
Partner(s) Petronella Welten (1911-1979)
Beroep(en) automonteur, garagehouder
Stamboom.png Koolen
Gerrit achter het stuur, circa 1930.
Foto collectie familie Tielens-van Baars.

Gerardus Antonius (Gerrit) Koolen (1912-1992) was van beroep automonteur en garagehouder in Nieuw-Zeeland.

Jeugdjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Gerrit was de oudste zoon uit het gezin van Frans Koolen (1873-1960) en Maria Catharina Elisabeth Verberkt (1886-1962).Hij werd vernoemd naar zijn grootvader Gerrit (Gerardus Koolen (1839-1906)).

Hij ging in 1916 naar school in Horst en woonde toen bij zijn grootouders, de familie Verberkt-Mathey. De school in Vlierden lag te ver van de Rakt en was voor een kleuter niet te belopen. Daarbij was Gerrits moeder vaak ziek. Bovendien woonde de vluchteling uit Oostenrijk-Hongarije Desjeux Dorius Dobrovitz ook bij de familie Verberkt-Mathey en de twee zouden tot een jaar na de Eerste Wereldoorlog samen optrekken.

Gerrit werd knecht bij een smid en al vroeg was hij geïnteresseerd in motortechniek. In 1932 trad Gerrit in militaire dienst bij de afdeling motordienst te Haarlem. Na zijn diensttijd ging hij werken bij garage Van de Kerkhof (of Kerkhofs) te Helmond.

Huwelijk en oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 november 1936 huwde Gerrit Koolen te Deurne met de uit Deurne afkomstige Petronella Welten (1911-1979), dochter van Jacobus Welten (1878-1957) en Petronella van de Kerkhof (1885-1931).

Uit dit huwelijk werden in totaal drie zoons en een dochter geboren.

Gerrit en Nel gingen na het huwelijk in Helmond wonen (Molenstraat en Wolfstraat). Vervolgens trokken zij kort voor de Tweede Wereldoorlog naar 's-Hertogenbosch waar Gerrit een andere baan kon krijgen als automonteur. De oorlog kwamen zij door met voedselhulp van Gerrits nichtje Petronella Wilhelmina Koolen (1905-1982) uit Haaren (N.Br.) die zich op verschillende manieren verdienstelijk inzette tijdens de oorlog.

Na de oorlog trok het gezin weer naar Helmond en woonde tot 1956 op de Mgr. Swinkelsstraat 22.

Emigratie[bewerken | brontekst bewerken]

Na 1950 ontstond het plan om te emigreren voor een betere toekomst. Canada, de Verenigde Staten (Californië) en Zuid-Afrika waren overwegingen. Nieuw-Zeeland genoot de voorkeur vanwege het milde klimaat. Daarbij sloot het aan op de plannen van andere familieleden die ook naar Nieuw-Zeeland zouden vertrekken. Het plan was om in 1952 samen met de familie van Antonius (Nel Weltens broer) te vertrekken naar de andere kant van de wereld, maar het liep anders omdat de kinderen van Gerrit nog niet oud genoeg waren om toegelaten te worden (om te werken) in Nieuw-Zeeland. In 1956 werd het plan alsnog uitgevoerd. Het gezin Koolen-Welten vestigde zich in Cambridge (Waikato) om vervolgens naar Huntly (Waikato) te verhuizen waar Gerrit een tankstation kon overnemen. Ook begon hij een autogarage. Oak Service Station te Huntly, een tankstation met Toyota-dealerschap, gelegen aan de doorgaande weg naar Auckland werd eind jaren '80 van de 20e eeuw verkocht en werd in de laatste dagen gerund door zijn twee oudste zoons Piet (Peter) en Frans (Frank). Gerrit Koolen was niet de enige in de familie Koolen-Verberkt die vertrok naar Nieuw-Zeeland. In 1952 vertrok Gerrits zus Mien, Willy met hetzelfde schip als de familie Welten. In 1958 vertrok zus Anna en haar gezin in navolging van Gerrit.

Laatste levensjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Gerrit en Nel woonden tot hun dood in hetzelfde huis op de Kimihia Road te Huntly. In 1979 overleed Nel op 68-jarige leeftijd. Gerrit overleed op 11 januari 1992 te Hamilton. Hij werd 79 jaar oud. Gerrit werd bij zijn echtgenote Nel begraven op de begraafplaats van Huntly (Waikato, Nieuw-Zeeland).