U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gerardus Jacobs (ca 1624-1684)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerardus Jacobs
.
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Jacobs
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum circa 1624
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 25 mei 1684
Beroep(en) geestelijke
Onder de kelk, die nog van pastoor Jacobs zou zijn geweest, is de Jacobsladder gegraveerd.

Gerardus (Gerard) Jacobs was pastoor te Deurne en Bakel tijdens de eerste roerige jaren na de Vrede van Münster.


Gerard Jacobs was een zoon van Hendrik Jan Jacobs (circa 1580-circa 1635) en Jenneke Aert Roijmans (circa 1592-1672). De moeder van Gerard hoorde tot de Deurnese dorpselite, die al generaties lang bestuurders en pastoors leverde. Zo was de oom van Gerard, Antonius Roijmans, pastoor van Deurne en Bakel tussen 1611 en 1640 en vervulden Gerard's grootvader Aert Roijmans en overgrootvader Antonius Roijmans het ambt van schepen.

Gerard kon studeren op kosten van zijn oom, de genoemde pastoor Antonius Roijmans. Op 31 december 1641 werd hij ingeschreven aan de universiteit te Leuven als student in de artes aan de pedagogie De Valk. Op 19 november 1643 promoveerde hij als 31ste van 159 kandidaten tot licentiaat in de kunsten.

Begin 1648 werd hij tot pastoor van Deurne en Bakel benoemd. Hij was de laatste pastoor, die door de abdij van Echternach voor beide kerken gepresenteerd werd. Weinige maanden na zijn komst te Deurne ging de Sint-Willibrorduskerk aan de protestanten over, en zorgde hij voor een kapel op de Grotenberg, bij de grens met het huidige Limburg, waar godsdienstvrijheid voor de katholieken bestond.

Bij de restauratie van de kerk van 1881-1884 werd achter het altaar een koperen kelk gevonden, waarop de naam van pastoor Jacobs gegraveerd was.[1]

Pastoor Jacobs speelt een hoofdrol in de roman Die Verkeerde Weereldt van Anton Roothaert uit 1939. Bovendien komt het leven van Jacobs uitgebreid aan bod in de historische studie Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden van Hendrik Ouwerling uit 1933. Het materiaal uit de studie van Ouwerling stond grotendeels model voor het verhaal van Roothaert.

Bij de pastoor Jacobsherdenking 1948 werd stilgestaan bij het feit dat deze pastoor driehonderd jaar daarvoor als pastoor in Deurne werd ingehaald.

In Deurne zijn de Pastoor Jacobsstraat en de begraafplaats Jacobshof naar hem vernoemd. In Ysselsteyn, het grondgebied waar de kapel op de Grotenberg gevestigd was, is de aangrenzende straat Pastoor Jacobspeel naar hem vernoemd.

In de Sint-Willibrorduskerk in Deurne is een herdenkingsraam van pastoor Jacobs te vinden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Aldus een penaantekening op bladzijde 422 in de kantlijn van een exemplaar van de eerste uitgave 1933 van het boek Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden van Ouwerling. Daarbij wordt ook vermeld: Deze kelk wordt thans in de pastorie bewaard.