U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Gerrit Hampen (1724-1808)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 19 jun 2017 om 10:14
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gerrit Hampen (1724-1808) was schoolmeester, president-schepen, diaken en waarnemend secretaris van Deurne.


Gerrit Hampen was een op 9 april 1724 in 's-Gravenhage gedoopte zoon van Gerard Hampen en Johanna Cornelia van der Poel. Zijn zus Geertruida trouwde in 1741 met Jacobus Losecaat.

Toen de Deurnese schoolmeester Antonie La Forme in 1745 drossaard van Deurne werd, haalde hij zijn neef Gerrit Hampen naar hier om zijn plaats voor de klas voor hem waar te nemen. Na zijn benoeming als drossaard bleef La Forme in het schoolhuis aan de (huidige) Molenstraat 19-21 wonen en Gerrit Hampen, die ongehuwd bleef, trok met zijn zuster Maria bij hem in. Bij de spraakmakende roofoverval van 25 november 1750 waren Gerrit en zijn zus daarom ook mede slachtoffers.

Omdat La Forme niet tegelijkertijd drossaard en secretaris van de heerlijkheden Deurne en Liessel kon zijn, kreeg Gerrit Hampen in 1745 naast zijn baan als onderwijzer ook het waarnemend secretarisambt in de schoot geworpen. Op 7 januari 1748 werd Hampen bevestigd als diaken van de Deurnese protestantse gemeente. Het jaar daarop, dus vier jaar na zijn komst naar Deurne, kreeg Hampen een officiële aanstelling als koster, voorlezer en schoolmeester. Op 1 juli 1749 legde hij de benodigde eed af. Omdat men niet tegelijk diaken en schoolmeester mocht zijn moest hij zijn functie als diaken neerleggen. Op 5 juni 1750 werd daarom de drossaard Antonie La Forme in zijn plaats als diaken aangesteld.

Op 22 september 1760 trad Hampen af als koster-schoolmeester van Deurne en werd hij opgevolgd door Abraham Bokhorst. Op 16 september 1781 huwde hij te Den Haag met Maria Sibilla van den Sprenkel. Op 7 april 1808 overleed hij in Sprang.