U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Harmonie Excelsior

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Embleem 2012 Harmonie Excelsior.
foto Louis Litjens
Fanfare Excelsior
foto collectie Nellie Hermans-van den Eijnde
Fanfare Excelsior
foto collectie Jan van de Mortel
Kapel Harmonie Excelsior, augustus 1990
foto (collectie) Ton Hartjens

Harmonie Excelsior (Muziekvereniging Excelsior) in Zeilberg werd op 1 juni 1920 opgericht als fanfare op initiatief van Pastoor Piggen.


De eerste dirigent was het hoofd van de jongensschool Jan van den Dorpel en de repetities werden ook gehouden in de jongensschool. Door een lening van de kerk van 500 gulden en een schenking door pastoor Piggen van 150 gulden konden de instrumenten worden aangeschaft.

In 1966 werd fanfare Excelsior onder muzikale leiding van Martien van de Laar in Leiden landskampioen in de klasse uitmuntendheid. Snel daarna werd omgeschakeld naar Harmonie.

Vanaf 2004 is de Harmonie Excelsior in bezit van de molen Maria-Antoinette.

Tijdens het jubileumfeest van Muziekvereniging Excelsior werd op zondagmiddag 3 juli 2022 in de Muziekmeule de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan de jarige organisatie. Voorzitter Theo Aarts nam de onderscheiding namens Excelsior in ontvangst van burgemeester Greet Buter. Het feest had eigenlijk al twee jaar geleden moeten plaatsvinden tijdens het 100-jarig bestaan maar door coronamaatregelen moesten alle plannen twee jaar de ijskast in. In de voorafgaande honderd (en twee) jaar maakte de vereniging een evolutie door en veranderde haar naam telkens met de nieuwe situatie. Oorspronkelijk was de naam Fanfare Excelsior, in 1970 werd het Harmonie Excelsior en vanaf 2020 is het Muziekvereniging Excelsior. De vereniging, telde in 2022 zo’n 90 leden en bestond toen uit een harmonieorkest, een slagwerkgroep, een muziekkapel, een opleidingsorkest en een blokfluitgroep.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen en symboliseert het respect en de waardering voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.


Dirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe site[bewerken | brontekst bewerken]

Website Harmonie Excelsior

Harmonie Excelsior 2012 in actie bij de heropening van molen Maria-Antoinette.
foto Louis Litjens
Groepsfoto van Harmonie Excelsior uit Zeilberg in 1980, met Drumband en Majorettencorps.
foto collectie Harmonie Excelsior Zeilberg