DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Melle Dijkstra (1917-2007)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Melle Dijkstra
Melle Dijkstra.jpg
2001
Persoonsinformatie
Volledige naam Melle Dijkstra
Geboorteplaats Arnhem
Geboortedatum 28 februari 1917
Overl.datum 11 juni 2007
Partner(s) Elisabeth Sijperda (1916-2002)
Beroep(en) dirigent

Melle Dijkstra (1917-2007) werd geboren in Arnhem. Als negenjarige ging hij op vioolles en volgde later aan het conservatorium de opleiding Uitvoerend musicus viool en trompet.


In 1939 ontmoette hij een pianist die hem vroeg mee naar Leeuwarden te gaan om daar in een orkest te spelen. Dat bleek een broer van zijn vrouw Betty te zijn.

Na de oorlog vestigde het gezin zich in Rotterdam en speelde Melle in diverse orkesten tot hij in 1955 werd aangesteld als trompettist bij de Marinierskapel. Dat betekende een soort muzikale reis om de wereld en optredens in vele landen.

Later speelde hij in het strijkkwartet van de Marinierskapel. Als adjudant-muzikant bij die kapel maakte hij grote reizen. Deze muzikale wereldreizen aan boord van onder andere H.M. De Ruyter en De Zeven Provinciën leverde hem verschillende eremedailles op. Hij was verder hofviolist van het koninklijk huis.

Naast zijn werkzaamheden in de kapel verwierf Melle ook bekendheid als leider en voorspeler van het bekende strijkje van de kapel dat onder meer koningin Juliana en prins Bernard begeleidde op hun staatsbezoeken in het buitenland. Hij vertelde dat koningin Juliana de musici altijd persoonlijk kwam bedanken en dat, tijdens een bezoek aan Luxemburg, toenmalig minister Schmelzer zelf eens achter de piano plaatsnam.

Melle had een speciaal arrangement gemaakt van het nummer 'de Kanarie' dat hij dikwijls op verzoek speelde. Omdat hij pikzwart haar en een vrij donker uiterlijk had, stond hij bij de hele marine bekend als 'de man van de zwarte kanarie'.

Zijn tijd bij de kapel leverde hem ook tal van binnen- en buitenlandse onderscheidingen op waaronder de zilveren medaille met de zwaarden in de Orde van Oranje Nassau.

Op 1 november 1973 werd hij dirigent van fanfare Wilhelmina te Vlierden als opvolger van, de heer Van der Peet uit Eindhoven.

Vanaf juli 1973 was de heer Melle Dijkstra woonachtig in Deurne. Hij was per 1 september van dat jaar als leraar viool en trompet verbonden aan de muziekschool Aaltje Noordewier.

Dirigent Melle Dijkstra leidde al vóór zijn benoeming een paar repetities van fanfare Wilhelmina te Vlierden.[1] Ook bij Musis Sacrum in Bakel was hij rond 1981 dirigent.

Tot op hoge leeftijd speelde hij in het ensemble Poitas. Melle huwde op 19 mei 1941 te Leeuwarden met Betty Sijperda, zij was tien jaar lid van het Deurnes Gemengd Koor. Ze vierden hun diamanten bruiloft op 19 mei 2001.[2] Ze kregen twee zonen, de oudste, stamhouder en naamgenoot, overleed vrij plotseling enkele jaren vóór Melle.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 9 november 1973 - Documentatie HKK 10.02 Weekblad voor Deurne
  2. 12 mei 2001 Documentatie HKK 1.04.01