U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heilig Hartbeeld (Kruisstraat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
foto WoodenSpoon Wikimedia Commons

Het Heilig Hartbeeld op de hoek de Kruisstraat, het Haageind en de Kerkstraat dateert uit 1933 en stond vroeger in een open kapel naast de Sint-Willibrorduskerk.


Het zandstenen beeld, ontworpen door August Hermans, uitgevoerd in het Bossche atelier Van Bokhoven en Jonkers en eigendom is van de gemeente Deurne, stond vanaf 11 juni 1933 in de Heilig Hartkapel naast de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt. Het was een geschenk van de parochianen bij gelegenheid van het 40-jarig priesterfeest van pastoor Roes, maar werd grotendeels bekostigd uit de nalatenschap van Jacoba Aarts-Welten.

In 1951 werd de kapel afgebroken en het beeld herplaatst naar hoek van de Kruisstraat en de Kerkstraat. Bij herinrichting van de kruising werd het later nogmaals tien meter verplaatst en kwam daarmee in 1993 op zijn huidige plaats te staan.

In april 2008 werd het beeld door een verwarde man aan handen en voeten vernield en het hoofd eraf geslagen. Het werd gerestaureerd door Ewald Venner en op 28 maart 2009 weer op zijn sokkel geplaatst. Het beeld werd na deze restauratie in het voorjaar van 2010 andermaal beschadigd en miste toen de vingers aan de handen. Het herstel van deze schade werd ter hand genomen door Vriendenkring Ons Deurne, in samenwerking met de Eindhovense kunstenaar Jan Wils. Het beeld werd bij die gelegenheid ook opnieuw geschilderd. Omdat in veler ogen de kleur te wit was, kreeg het kort daarna opnieuw een verfbeurt waarbij voor een natuurlijker kleur gekozen werd.

Het opschrift op de rand van de sokkel is: rex clementissime (barmhartigste koning).

(Her)inzegening[bewerken | brontekst bewerken]

Kort videoverslag van de plechtige (her)inzegening van het Heilig Hartbeeld aan de Kruisstraat in Deurne op 28 maart 2009. Het videoverslag is gemaakt en ter beschikking gesteld door amateurfilmer Jan Kuijten en ingesproken door Paul van Hoek, beide lid van Videoclub Deurne.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Videoclub Deurne – dvd "Deurne in beweging 2009 - 2010"