U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heilight Parade

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een aantal kinderen van basisschool D'n Bogerd lopen mee.

De Heilight Parade is een lichtjesoptocht in de Sint-Jozefparochie, die sinds 2012 drie weken na carnaval (halfvasten) op zaterdagavond wordt gehouden.


In 2007 begon initiatiefnemer Frank van de Ven met het organiseren van de Heilight Parade. Een initiatief vanwege het 50 jarig bestaan de Carnavals Vereniging De Heikneuters. Hij deed dit vanwege zijn betrokkenheid bij de kinderoptocht die sinds jaren op de zaterdagmiddag door de Sint-Jozefparochie trok. De eerste editie was voor het eerst te zien op carnavalszaterdag 17 februari 2007, de tweede op carnavalszaterdag 2 februari 2008.


Voorafgaand aan de Heilight Parade was er vanaf het conferentiehotel Conferentiehotel Willibrordhaeghe een vuurwerkspektakel. De Heilight parade trok door de totaal verduisterde straten met een optocht van verlichte praalwagens.

De tweede Heilight Parade was op 2 februari 2008 met aanzienlijk meer deelnemers waardoor de organiserende Stichting Vrienden van CV De Heikneuters een aantal aanmeldingen teleur had moeten stellen omdat er niet genoeg startnummers beschikbaar waren. Ook wordt er sinds dat jaar 2008 een After Heilight Party gehouden.

Uit de evaluatie van de eerste editie bleek dat er voor de kleuters iets geregeld moest worden. De oudervereniging van basisschool D'n Bogerd vatte het plan op een carnavalswagen met veel lichtjes te laten maken.

Leerlingen van de kerngroep Techniek van het Hub van Doornecollege bouwden de carnavalswagen voor D'n Bogerd. Zij maakten voor de aankleding gebruik van de voor de het IJsfestijn Deurne ontworpen Charles Dickens figuren.

Kiek ons Us uit Liessel, Bloast um Op uit Deurne, Zwabberkapel ’t ZOG uit Asten en de Doe Mar Wa Street & Showband uit Bakel luisterden de Parade op met licht en muziek. Jongleurgroep Hebbes voerde een aantal vuuracts op en langs de route stonden kraampjes van SJVV waar warme hapjes te verkrijgen waren waarvan de opbrengst voor het feest rond hun 60-jarig bestaan was.

Voor mensen die slecht ter been waren en voor rolstoelgebruikers stond aan de Sint Jozefstraat bij Zalen van Bussel een tent.

In 2009 deden achttien groepen mee met drie prinsenwagens en twaalf grote wagens. Er waren tevens vier entertainmentgroepen die de toeschouwers vermaakten.

De stichting maakte bekend dat in de Heilight Parade 2010 de Frank van de Ven Wisseltrofee zal worden geïntroduceerd.


In 2011 maakte Henk Goorts voor de organisatie een nieuwsfilm van de Heilightparade.


In 2012 maakte Henk Goorts voor de organisatie een nieuwsfilm over de lichtjesoptocht die toen voor het eerst met Halfvasten werd gehouden, waardoor het mogelijk werd om meer deelnemers van buiten de regio aan te trekken voor de optocht. Hierdoor won de optocht aan kwaliteit.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]