U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Help! De dokter verzuipt...

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Help! De dokter verzuipt...
HDDV.jpg
Auteur Toon Kortooms
Taal Nederlands
Genre Roman
Uitgegeven 1968
Pagina's 409
Locatie hkk 07.E.04
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Help! De dokter verzuipt... is een streekroman (1968) van Toon Kortooms.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Toon Kortooms nog een kind was zag hij dokter Wiegersma vaak met zijn open Ford over de stoffige grintwegen razen. Als men hem dringend nodig had, was hij er, schijnbaar uit het niets opduikend. Eens werd hij te hulp geroepen bij een turfgraver die gewond was geraakt. „De Wieger" naderde zo onstuimig dat hij niet meer tijdig stoppen kon en pardoes het kanaal inreed. Iemand riep: ,Help! de dokter verzuipt” een kreet die de jonge Toon Kortooms door de jaren heen bijbleef.

Op een zeker moment had Toon Kortooms last van een keelabces en wilde van ellende en pijn maar het liefst doodgaan. Zijn ouders waarschuwden dokter Wiegersma. Kerel, zei hij tegen hem, Doe je bek eens open. Hij deed zijn zere bekje open. Man, riep hij toen uit, Je hebt een keel of er een kip in heeft gescheten! Maar de dokter genas hem binnen 12 uur. De jonge Toon Kortooms was hem diep dankbaar.

Bewondering[bewerken | brontekst bewerken]

Toon Kortooms bewonderde hem, bleef hem bewonderen. Op gymnasium en kweekschool schepte hij op over de Wieger. Hij kon uren over hem vertellen en nam zich voor een boek over hem te schrijven. Hij deed het, maar durfde het niet uit te geven. Hij vreesde zijn toorn, dokter Wiegersma kon iemand maken of breken. Er waren critici die dat pijnlijk ondervonden hadden.

Roman[bewerken | brontekst bewerken]

Uiteindelijk werd bet boek toch uitgegeven onder de titel „ Help! De dokter verzuipt...". De roman speelt zich af in de Peel en verhaalt over dokter Angelino, een Bourgondisch type met een grote mond die een rustige dorpsgemeenschap in de Peel op stelten zet wanneer hij met zijn auto het kanaal in rijdt. Toon Kortooms bracht zelf een in leer gebonden exemplaar van het boek naar dokter Wiegersma.

Vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er verscheen een Duitse vertaling: Hilfe! der Doktor ersäuft, en een Tsjechische: Pomóóóc! doktor se topí. Het Toon Kortoomsmuseum in het Toon Kortooms Park beschikt sinds 2011 over een Vlaamse (cover)versie met als titel: Help! de dokter verdrinkt. Bij deze laatste blijkt echter de inhoud niet te verschillen met die van de Nederlandse.

Verfilming[bewerken | brontekst bewerken]

In 1974 werd het boek door Nikolai van der Heyde verfilmd onder de titel Help, de dokter verzuipt! , met Jules Croiset, Martine Bijl en Piet Bambergen in de belangrijkste rollen. De filmmuziek werd gecomponeerd door Rogier van Otterloo.

Maandagavond 4 maart 1974 kreeg Bio-Vink, voor het eerst in haar bestaan, een eigen première waarbij ook Toon Kortooms aanwezig was. Toon Kortooms destijds: Deurne is mijn geboorteplaats en daar speelt ook het boek. Daarom wilde ik daar de film nu in première laten gaan. Het is voor het eerst in dertig jaar dat ze daar zo snel een film hebben, maar dat vind ik leuk om te doen.
Erik Vink in 2015: Mijn vader had een kopie van 'Help! De dokter verzuipt' gekocht, en weer doorverkocht aan De Harmonie in Beek en Donk. Dit was de enige manier om zo’n première in Deurne te krijgen. De filmverhuurkantoren werken met een distributiesysteem, naar grootte van gemeenten.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Dat zijn bewondering voor dokter Wiegersma groot was bleek wel uit de boeken die later nog van zijn hand verschenen: Laat de dokter maar schuiven... (1975, in 1979 verfilmd door Nikolai van der Heyde), Dokter in de Peel (1979), Laat de dokter maar opkrassen (1980) en Dokter Angelino trilogie (Help de dokter verzuipt/Laat de dokter maar schuiven/Laat de dokter maar opkrassen) (1982)