U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Toon Kortooms Park

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van het Toon Kortooms Park

Het Toon Kortoomspark is een particulier park en museum, gewijd aan het leven en werk van de streekschrijver Toon Kortooms. Het is gelegen aan de Griendtsveenseweg 80, dicht bij Griendtsveen, maar aan de Noord-Brabantse zijde van de provinciegrens in de gemeente Deurne.


Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Op het park is een museum, een theetuin en een blotevoetenpad aanwezig. Het geheel is gevestigd in Zeilberg, op de grens van Deurne en Griendtsveen en op de plek waar de schrijver samen met zes broers en zeven zusters opgroeide. Toon Kortooms woonde er van 1918 tot 1944. Het park werd gesticht door Gerald Willems en zijn echtgenote en Angelique van den Berkmortel, met medewerking van de nabestaanden van Toon Kortooms.

In het museum is van alles te vinden over het werken en leven van Toon Kortooms zoals de door hem geschreven boeken, manuscripten etc., maar ook foto’s en stukken uit de werkkamer van de schrijver, zoals zijn typemachine en pennen. De meeste voorwerpen zijn ter beschikking gesteld door verzamelaar Theo Martens. De openingshandeling op 28 december 2009 werd verricht door de toen 92-jarige Mia Kortooms-Arts, weduwe van Toon Kortooms, met haar dochters Rosemarie en Ingrid. Op dezelfde dag werd het Berkenpad', zoals dat door de schrijver in zijn werk wordt beschreven, geopend door de kleinkinderen van Toon en Mia Kortooms door het planten van een berkenboompje.

Peelveldje[bewerken | brontekst bewerken]

In de nabijheid van het museum werd in november 2011 een peelveldje aangelegd waar op afspraak door een turfsteker demonstraties gegeven worden.

De Veenderij[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 is het park uitgebreid met een horecagelegenheid. Zoon Davy Willems zwaait hier de scepter.

Korte sfeerimpressie[bewerken | brontekst bewerken]

Amateurfilmer Jan Kuijten maakte in juli 2010 een korte sfeerimpressie van het park. Henk Goorts maakte in 2011 een promotiefilm voor het Toon Kortoomspark, waarin eigenaar Gerald Willems aan het woord kwam. De videobeelden werden ter beschikking gesteld aan het beeldarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling en voor publicatie op DeurneWiki.

Toon Kortoomsjaar[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 was het voor het Toon Kortoomspark in Deurne dubbel feest. Zondagmiddag 21 februari werd het Kortoomsjaar geopend vanwege de honderdste verjaardag, dinsdag 23 februari, van de schrijver.

Bovendien kreeg het museum een bijzonder cadeau. Het echtpaar Jan en Francien Kerkhof uit Beek en Donk ontdekte 4 maanden daarvoor op een boekenmarkt een onbekend verhaal van Kortooms. Ze besloten meteen dat dat in het museum thuishoorde. De openingsceremonie van het Toon Kortoomsjaar vond plaats in aanwezigheid van zijn dochters Rosemarie en Ingrid met hun gezinnen.

Bijzondere gasten waren Chrit Kortooms, de 89-jarige broer van Toon, en Bert van Rooy (90), de 'Helmonder met wijduitstaande oren die in de roman Beekman en Beekman de stoere knaap was die samen met de tweelingbroers heel wat kwajongensstreken uithaalde. De verhalen die Chrit hierover aan zijn broer Toon vertelde waren de basis voor de Beekman-boeken.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]