U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Henricus Leonardus Maria van Loon (1938-2010)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henricus Leonardus Maria van Loon
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Leonardus Maria van Loon
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Asten
Geboortedatum 2 februari 1938
Overl.plaats Gennep
Overl.datum 19 april 2010
Beroep(en) missionaris

Henricus Leonardus Maria (Harrie) van Loon (1938-2010) was vele jaren van zijn leven actief als missionaris in Kameroen.


Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Harrie van Loon was het tweede kind en de oudste zoon uit een gezin van acht kinderen van Narus van Loon (1909-2002 en Johanna (Anna) Jacoba van den Broek (1909-2001). Hij werd geboren in de Burgemeester Frenckenstraat in Asten en toen hij twee jaar oud was verhuisden zijn ouders naar de Langstraat in Deurne, later naar een boerderijtje aan de Tramstraat 43 en in 1961 naar de Helmondseweg in Deurne.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

In september 1950 ging hij als 12-jarige naar het klein seminarie in Weert. In september 1956 begon hij in Gennep aan een proefjaar aan het noviciaat. 8 juli 1956 werd hij “ingekleed” en kreeg hij een zwarte toog aan met spiritijns koord en met een priesterboord.
Vervolgens deed hij van 1957 tot 1963 zijn hogere studies bij de paters van de heilige Geest in het kasteel in Gemert. Akte ter gelegenheid van het afleggen van de Eeuwige Geloften was op 8 september 1960.
Op zaterdag 24 maart 1962 werd hij ‘s morgens om 9.30 uur door bisschop Bluyssen tot subdiaken gewijd. Op zondag 7 oktober 1962 wordt Harrie van Loon in Gemert door bisschop Lambert van Heijgen, bisschop van Doumé in Kameroen, tot priester gewijd.
Op 14 oktober 1962 droeg Harrie van Loon zijn eerste H. Mis op in Rust Roest aan de Kruisstraat in Deurne.

Monseigneur van Heijgen liet vanuit Afrika weten dat Harrie benoemd was voor het bisdom Doumé in het oosten van Kameroen. Het jaar daarop verbleef hij in Parijs, waar hij Frans en catechese studeerde. Franse conversatieles kreeg hij, net als alle andere Nederlandse paters die naar Parijs werden gestuurd, van Mademoiselle Muratet. Na een verblijf van een klein jaar in Parijs vertrok hij op 13 mei 1965 vanuit Deurne via Parijs naar Ndelele in Oost-Kameroen.

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2011 verscheen het boek: Waar ben ik in Godsnaam aan begonnen?. De journalist/schrijver Ed van de Kerkhof bewerkte het dagboek van Harrie tot een boeiend verhaal. Dit met enkele bewaard gebleven brieven van zijn moeder en de door zijn zwager Harrie van Nunen geïllustreerde verhalen vormen de inhoud.

Documentaire[bewerken | brontekst bewerken]

In de documentairefilm “Het Slot van de Spiritijnen” van de cineasten Nelleke Dinnissen en Paul van Laere, die op 16 november 2011 in première ging, komt pater Harrie van Loon ook regelmatig aan het woord. In de periode dat de opnames voor deze film gemaakt werden overleed Harrie van Loon. Zijn sterven en begrafenis werd onderdeel van het verhaal

Bronnen, noten en/of referenties