U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Henricus Renier Kivits (1933-2002)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harrie Kivits
20.047.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Renier Kivits
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 12 februari 1933
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 12 september 2002
Partner(s) Allegonda Hölskens (1935-1992)
Stamboom.png Kivits
Oefening baart kunst.
Op de fiets van maar liefst 4.19 meter hoog zit Harrie, op de lage fiets Piet Kivits.
Foto's: collectie Hans van Hoek

Henricus Renier (Harrie) Kivits (1933-2002) was een van de topartisten van circus 't Hoefke.


Harrie was een zoon van Johannes Cornelis Kivits (1892-1970) en Hendrica Maria van de Westerlo (1896-1978).

Hij huwde met Allegonda (Gon) Hölskens, (Weert 19 oktober 1935 - Helmond 4 september 1992), dochter van Johannes Hölskens (Helmond 1906-) en Anna Margaretha Schafleer (Maasbree 1911-).

De volgende kinderen werden uit dit huwelijk geboren:

  1. Jan,
  2. Margaretha,

Circus[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was van jongs af al gepassioneerd van het circusleven. Toen hij als 17-jarige jongen er mee in aanraking kwam kreeg zijn leven een heel andere wending. Samen met o.a. zijn broers Jan en Piet en andere leden van de gymnastiekvereniging KDO, vormden zij de acrobatengroep. Vanaf dat moment was het reizen, optreden en geld inzamelen voor het goede doel.

Vanuit heel Nederland kwamen mensen voor een glimp van dit prachtige circus. Harrie Kivits was een van de jongste maar ook een van de beste medewerkers van circus 't Hoefke. Hij had een belangrijk aandeel in het programma. Zijn fietsnummer werd geroemd als zeer professioneel. De gewone tweewieler waarmee hij opkwam was door hem zelf zodanig ontworpen dat hij er, tijdens het rijden, er van alles af kon halen om dan op één wiel het applaus in ontvangst te nemen. Ook op een hoge 1-wieler en op een zelf gemaakt houten rad reed hij behendig de piste rond. Daar bleef het niet bij. Zich voortbewegen op één wiel werd zijn tweede natuur. In Deurne stond niemand gek te kijken als Harrie, hoog boven het koren en boven de auto’s uittorenend, door het dorp en de omgeving fietste. Als hij bij Café Janus Timmers met zijn makkers een pintje wilde pakken, dan hield hij zich even vast aan de dakgoot om te stoppen en liet zich vervolgens naar beneden glijden.

Als er iemand bij 't Hoefke als een échte circus-artiest carrière had willen maken, had Harrie vast de meeste kans van slagen gehad. Hij had niet alleen de kracht en de behendigheid, maar ook het lef en het bravoure om dingen te doen, die anderen niet aandurfden.

Toen hij, na een goede vijf jaar bij 't Hoefke te hebben opgetreden, naar de mariniers-opleiding in Doorn vertrok, joeg hij iedereen de schrik op het lijf door hoog boven Utrecht, op een omloop van de Dom, even een handstandje te maken! Later, toen hij terug kwam uit Curaçao, maakte een kennis een 1-wieler voor hem van maar liefst 4.19 m hoog! Op z'n dooie gemak reed Harrie er mee door de straten van Deurne en als hij een praatje wilde maken, dan was er altijd wel een boom of een huis of een lantaarn om zich aan vast te houden.

Tijdens de voorstellingen van 't Hoefke maakte hij ook nog, samen met de broers Jan en Piet en met Karel van der Westerlo, Frans Verhees en Jantje van Doorne deel uit van de “Stoelino's”. Met deze groep besloten zij het eerste programmadeel met een serie gedurfde en feilloos uitgevoerde handstanden op gestapelde stoelen.

Nadat Harrie in dienst was gegaan, hebben anderen, zoals Antonius Franciscus (Toontje) Manders (1933-2002) en Frans Pluym het fietsnummer voortgezet.