U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Café Janus Timmers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Janus Timmers met zijn vrouw achter de bar (foto collectie Hans Timmers)
De prachtige oude tapkraan. (foto collectie Hans Timmers

Het café van Janus Timmers aan de Stationsstraat 8 bewaarde in de loop der jaren de uitstraling van een klein gezellig dorpscafé mét een biljart.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het café van de huisschilder Janus Timmers was aanvankelijk Café Van Griensven van Peer van Griensven, maar werd in de praktijk gedreven door zijn oudste zuster Janske. Ook Toon van Baars was nog enige tijd kastelein in het café.

Moeilijke start[bewerken | brontekst bewerken]

Het café werd in 1940 onder zeer moeilijke omstandigheden gestart door Janus Timmers en zijn vrouw. Nauwelijks ’n paar dagen nadat men begonnen was brak de oorlog uit. Omdat verteld werd dat de Duitsers alle aanwezige drank zouden opeisen (hetgeen waarschijnlijk ook wel gebeurd zou zijn) werd besloten om de voor dure centen overgekochte voorraad in de grond te stoppen. Toen weer anderen zeiden dat de Duitsers die dan toch wel snel zouden opgespoord hebben wist men uiteindelijk niet beter te doen dan met vereende krachten de drank de man te maken. Tijdens de oorlogsjaren werd het café herhaaldelijk gevorderd voor inkwartiering van Duitse, later Engelse militairen.

Café annex clubhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Het café was de thuishaven van een vijftiental verenigingen zoals bijvoorbeeld de Onderlinge Varkensverzekering, de schoenmakerspatroonsbond, de schildersbond St.-Lucas, de landelijke rijvereniging Rust Roest en de vrijwillige brandweer. Ook was het café een ontmoetingsplaats voor jonge Deurnese beeldend kunstenaars, zoals Jean Nies. Ook de kastelein Janus Timmers zelf, immers ook (weliswaar huis)schilder, nam deel aan de kunstzinnige gesprekken die er gevoerd werden.

De Deurnese biljartclub Het Groene Laken werd in 1942 opgericht in café Timmers. Kastelein en gastheer Janus Timmers was één van de medeoprichters. Op zaterdag werd de interclubcompetitie gespeeld. De eerste biljarttafel in het café was een zogenaamd Schepper-biljart uit Groningen en was gemaakt van het hout van een oude molen.

Van vóór de herinrichting van het café (rond 1955?) is nog de bijgaande foto bewaard gebleven van de oude tap, met daarop nog zichtbaar te lezen Deurnese Bieren. Van ouds werd het bier geleverd door bierbrouwerij De Zon van de familie Swinkels aan de Lagekerk, aanvankelijk was dat eigen gebrouwen Deurnes (lager)bier, later van Bavaria

Opvolging[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 februari 1968 werd het café als café Thielen voortgezet door Jan Thielen, de schoonzoon van Janus, gehuwd met dochter Anny. Het café werd in 1985 aan Van Hoof verkocht en kreeg toen de naam café In den Sleutel.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Of dit is afgeleid van de vroegere iets verderop gelegen herberg De Sleutel is nog onbekend.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Café Janus Timmers
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Dit café werd in 1940, vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog, overgenomen door de huisschilder Janus Timmers. Daarvóór heette het café Van Griensven, eigendom van Peer van Griensven die ernaast een winkel in ijzerwaren had. Het café zelf werd gedreven door zijn zuster Janske. Later nam schoonzoon Jan Thielen het café van Janus Timmers over. Na de overname door de familie Van Hooff ging het café In den Sleutel heten.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 07.915.jpg
Getoond plaatje 07.915.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.463314° N, 5.793534° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.