U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Het begon op Vreekwijk

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scene uit het toneelstuk "Het begon op Vreekwijk"

.

Het begon op Vreekwijk is de titel van een kort toneelstuk dat op 17 maart 2018 bij gelegenheid van het veertigjarig bestaan van heemkundekring H.N. Ouwerling werd opgevoerd in Zalen van Bussel.


Het toneelstuk refereert naar het oude gebruik van een volksvergadering die zowel in Deurne als in Vlierden jaarlijks op 17 maart plaatsvond en waarbij twee nieuwe borgemeesters werden gekozen en het reglement op het gebruik en onderhoud van de gemene gronden, wegen en waterwegen jaarlijks opnieuw werd aangevuld en vastgesteld. In Deurne vond deze volksvergadering plaats op Vreekwijk.

Het toneelstuk onder regie van Frans van de Pas, met kostuums van Speledonckers uit Someren, werd opgevoerd door leden van samenwerkende Deurnese toneelgezelschappen onder Dit Deurne van ons, te weten De Klotlanders, De Peelcomedianten en toneelgroep Bejato, aangevuld met een aantal onervaren amateurs, waaronder burgemeester Hilko Mak en verder leden van de heemkundekring onder meer: Pieter Koolen, Jan Adriaans, Corrie van Kessel, Henk Goorts, Jan van Lierop, Annie Engelen, en Leo van Berlo.

Het script werd geschreven door Frans van de Pas en Stefan van der Heijden.

Ook werd er in het kader van het 40-jarig bestaan van de heemkundekring door deze vereniging in 2018 een informatiebord aan de Deurnese gemeenschap geschonken. Op 26 mei van dat jaar werd dit bord door burgemeester Hilko Mak, samen met wethouder Marinus Biemans, op Vreekwijk nabij de Oude Stappad, onthuld. Voor de inleidende speech van voorzitter Jan Adriaans en de korte toespraak van de burgemeester zie onderstaande video, die evenals de vorige, werd samengesteld door Henk Goorts.