U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Het openluchtspel Mr. Geraert Jacobs

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mr. Geraert Jacobs, gespeeld door Jac Keijsers.

Het openluchtspel Mr. Geraert Jacobs [1] werd bij de pastoor Jacobsherdenking in 1948 vijf keer opgevoerd.


Het toneelstuk bestaat uit vijf bedrijven en werd geschreven door Piet Vermeltfoort uit Venray. Kapelaan Donkers was vanaf het seminarie goed bevriend met Piet Vermeltfoort (1912-1971) uit Sint-Oedenrode. Piet werd geen priester maar ambtenaar burgerlijke stand in Venray. In zijn vrije tijd schreef en regisseerde hij toneelstukken. Kapelaan Donkers was de grote promotor en geestelijk adviseur van de herdenking en vanwege de vriendschap met Jan Donkers schreef hij ook dit script. Het stuk behandelt de strijd van pastoor Jacobs in de voor de katholieken moeilijke tijd na de Vrede van Münster.

De regie was in 1948 in handen van Jac. Keijzers uit Griendtsveen, de kostuums waren geleend van Henri Schippers in Rotterdam en de decors werden verzorgd door M. Dietvorst[2]. Grimeurs waren Gerrit Kivits uit Deurne en A. Seelen uit Tegelen

Het openluchtspel werd opgevoerd door spelers van Toneelvereniging Onze Vrije Uren en van de Sint-Willibrordspelers in het gelegenheidstheater De Pastoorshof (in de tuin van de pastorie aan de Kerkstraat).

Na de laatste uitvoering op zondag 8 augustus 1948 werden de feestelijkheden afgesloten met een sluitingsconcert door Harmonie Deurne, het Deurnes Gemengd Koor en de K.A.B.-zangvereniging Sint-Caecilia.

Gedenkboek[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2015 schonk Leo Donkers uit Son en Breugel een gedenkboek aan heemkundekring H.N. Ouwerling, een erfstuk met gekalligrafeerde tekst dat "openluchtspelers" op 20 augustus 1948 schonken aan de uit Deurne vertrekkende kapelaan Donkers. De tekst in dit boek bevestigt dat kapelaan Donkers destijds de promotor en geestelijk adviseur van de pastoor Jacobsherdenking was. Het gedenkboek bevat vele gedocumenteerde foto's die gemaakt zijn tijdens het historische spel in 5 bedrijven: "Mr. Geraert Jacobs".

Script toneelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Heemkundekring H.N. Ouwerling heeft een scan (PDF) van een 88 bladzijden tellende boekwerkje met het script, van het toneelstuk dat door P. Vermeltfoort werd geschreven, beschikbaar.Bronnen, noten en/of referenties
  1. In de krant Oost Brabant van 14 juli 1948 wordt het stuk Pastoor Jacobs genoemd terwijl op de titelpagina van een bewaard gebleven tekst "Pastoor Jacobs in de verkeerde waerelt" als titel is vermeld.
  2. Mogelijk is hier de toen bijna 80 jaar oude Johannes Dietvorst (1870-1949) bedoeld.