U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Deurnes Gemengd Koor

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo 2001
Bestuur en nagenoeg alle leden van het DMK kwamen op maandag 8 oktober 1945 in Café De Unie in vergadering bij elkaar en dat resulteerde in deze advertentie in de Deurnesche Courant van vrijdag 12 oktober 1945
advertentie 1946
De leden in februari 1966

Het Deurnes Gemengd Koor (DGK), dat al een lange traditie kent, vloeide eind 1945 begin 1946 voort uit het in 1926 opgerichte Deurnes Mannenkoor, en maakt al geruime tijd op hoog niveau muziek.


Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In de archieven van het koor wordt vermeld dat in het café van Adriaan Jonkers door Janus Köhnen het idee was ontstaan. Pieter van Nunen wilde een dubbelmannenkwartet oprichten. Het animo voor de mannenzang bleek echter zo groot, dat op 30 januari 1926 vanuit dit kwartet het Deurnes Mannenkoor werd opgericht. Voorzitter was Gérard Hartjens. Het Deurnes gemengd koor vloeide voort uit het in 1926 opgerichte Deurnes Mannenkoor. In De Zuid-Willemsvaart van 7 mei 1926 werd gemeld:

DEURNE. Het onlangs opgerichte dubbel mannenkwartet is gemetamorphoseerd in een mannenkoor, of beter gezegd: blijft het kwartet bestaan naast, en is een afdeeling geworden van het mannenkoor, wat ons inziens bevorderlijk zal zijn voor beiden, althans reeds een twintigtal zangers hebben zich voor het lidmaatschap van het mannenkoor aangemeld, waaruit wel blijkt dat er hier nog ambitie en sympathie bestaat voor de vocale muziek.[1]

Concerten[bewerken | brontekst bewerken]

Het koor gaf ook concerten: voor mannen en voor vrouwen apart, want uitvoeringen voor een gemengd publiek waren in die tijd verboden. Dat was de reden waarom het mannenkoor in 1934 besloot om geen concerten meer te geven. Het aantal leden liep mede daardoor sterk terug, maar met de steun van de dirigent en de beschermheer, brouwer Swinkels, hielden de mannen onder moeilijke omstandigheden het koor in stand. Het duurde echter tot 1946 voordat er vrouwen tot het koor werden toegelaten, omdat men voor die tijd, vooral vanuit de kerk, fel tegenstander was van gemengde verenigingen.

Na de oorlog maakte het koor een nieuwe start. In de tijd van wederopbouw keek iedereen uit naar een nieuwe toekomst en de vereniging werd omgezet in een gemengd koor. Er werd gesproken met pastoor Van Dinter. Toen deze vernam dat Theodoor Goossens de voorzitter was, gaf hij zijn toestemming met de woorden: ‘Dat zit wel goed.’

De toeloop was onverwacht groot en de eerste repetitie in de voormalige Sint-Jozefkapel in Sancta Maria aan de Visser trok 176 belangstellenden. Maar toen de 'nieuwigheid' er vanaf was, zakte het ledental terug naar 120.

Het eerste concert van het DGK werd op maandag 21 januari 1947 gegeven. Het programma toonde een prachtige variatie waarbij "Elck wat wils geboden werd". De verrassing van de avond was het optreden van de Deurnese pianiste Constance van Elten en de tenor Gerard van den Berk.

De befaamde kerstconcerten maken al jarenlang deel uit van het repertoire.
Het koor gaf, onder leiding van Bernarda Meessen, in 2009 een kerstconcert in de kapel van Conferentiehotel Willibrordhaeghe.

In 2010 werd een kerstconcert gegeven in de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt te Deurne. Hierbij werd ook gezongen door het Deurnes Mannen Koor (DMK) o.l.v. Fred Weijers.

Repetities[bewerken | brontekst bewerken]

Het koor repeteerde in die tijd in de voormalige Sint-Jozefkapel van Sancta Maria. Daarna verhuisde het koor voor de repetities naar het patronaat Rust Roest om vervolgens de overstap naar de Peelpoort te maken. Jarenlang repeteerde het koor in De Vierspan en tussendoor enige jaren in "Het Trefpunt". Van 2004 -2012 werden de wekelijkse repetitie gehouden in de voormalige H.Geestkerk aan de Helmondseweg. Van augustus 2012 tot eind 2013 werd gerepeteerd in "De Uitkomst", het voormalige Hub van Doornecollege aan de Haspelweg. Vanaf begin 2014 is het Deurnes Gemengd Koor weer terug in het centrum van Deurne. De repetities worden gehouden in de Dr. Hub van Doornezaal, de harmoniezaal bij het Cultuurcentrum. De uitvoering van "De Schöpfung" (april 2011) met solisten en orkest Alveare werd overigens al gezongen in Cultuurcentrum Martien van Doorne.

Goede naam

Het Deurnes Gemengd koor bleef altijd zijn goede naam in ere houden. Dat kwam vooral door de vele bijzondere concerten waarmee het koor zich in de loop van de jaren presenteerde. Oud-voorzitter Ricus Goossens was van mening dat velen in Deurne zich de concerten goed herinnerden, zoals het Kerstoratorium van Müller, het Requiem van Gabriël Fauré en de Schubertavond.

Jubilarissen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 december 2011 werd Truus Senden-Lutters bij gelegenheid van haar 90ste verjaardag benoemd tot erelid van het Deurnes Gemengd Koor.

De jubilarissen werden uitgebreid in de bloemetjes gezet en kregen een (gouden) ereteken opgespeld van de Koninklijke Bond van Zang en Oratoriumverenigingen in Nederland (KBZON) of de (zilveren) bondsspeld.

Tradities

Tot de tradities van het koor behoort dat het tijdens concerten begeleid wordt door (semi-)professionele musici uit Deurne en omgeving. Ook de zangsolisten zijn vrijwel altijd professionals.

Het repertoire van het DGK omvat grote(re) klassieke werken uit de periode van circa 1750 tot 1900. De Krönungsmesse van Mozart, het Gloria in D van Vivaldi en Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze van Haydn zijn meerdere keren uitgevoerd. Uitstapjes buiten de genoemde periode, zoals de eerder genoemd Carmina Burana van Orff, komen ook voor.

Ook in dit rijtje van tradities hoort het jaarlijkse kerstconcert St.-Willibrorduskerk aan de Markt.

Een andere traditie binnen het DGK is het vaak langdurige lidmaatschap. Er zijn diverse zestig- en vijftigjarige jubilea gevierd. Voor wie het actief meezingen in het koor niet meer is weggelegd, kent het koor het rustend-lidmaatschap. Een gewaardeerde manier om bij de koorgemeenschap betrokken te blijven.


Wat en wanneer zoal gezongen werd door het Deurnes Gemengd Koor

  1. Krönungsmesse (2001 / 2007/ 2019) van W.A. Mozart
  2. Vesperae solennes de confessore (2001) van W.A. Mozart
  3. Te Deum (2001) van W.A. Mozart
  4. Die sieben Worte des Erlösers (2004 / 2007) van J. Haydn
  5. Requiem (2004 / 2011) van G. Fauré
  6. Dido and Aeneas (2005) van H. Purcell
  7. Carmina Burana (2006) van C. Orff
  8. Die Schöpfung (2011) van Joseph Haydn.

Dirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

Dirigenten waren onder meer:

Voorzitters Deurnes Gemengd Koor[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link

Deurnes Gemengd Koor ± 1950.
Foto: collectie Peter Vink
Bronnen, noten en/of referenties
  • Eerste concert van Deurnes Gemengd Koor. Het Licht van zaterdag 18 januari 1947
  • Eerste uitvoering Gemengd Koor. Het Licht van zaterdag 25 januari 1947