U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heuvelstraat 6

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Actiegroep Huisvesting voor Allen in 1980 bij het pand Heuvelstraat 6.
Foto collectie PPD Deurne

Het pand Heuvelstraat 6 is de voormalige woning van de directeur van de Lagere Landbouwschool. Het pand, dat voor de huisnummering van 1955 huisnummer B.25 droeg, werd lange tijd bewoond door directeur Frans Schreurs en zijn gezin.


Het perceel waarop het pand aan de Heuvelstraat staat hoorde van ouds tot de hoeve Ten Velde. In 1928 was dit perceel in handen van de gemeente Deurne die het verkocht aan de Boerenbond Deurne voor de bouw van een landbouwschool met directeurswoning. In maart 1928 werd aan aannemer Jos Coopmans in de Molenstraat vergunning verleend tot het bouwen van deze woning. Het huis had een vloeroppervlakte van 139 m². De eerste bewoner van het pand was directeur Gerardus Jacobus van Oss (1894) met zijn gezin.

Toen het gezin Van Oss in juni 1933 naar Udenhout vertrok kwam het nieuwe schoolhoofd Frans Schreurs hier wonen met zijn gezin.

In het najaar van 1944 werd het dak van dit huis door een granaatinslag ernstig beschadigd, waarbij voorgoed de topschoorsteen verdween.

Rond 1975 werd het pand met de bijhorende grond door de Boerenbond verkocht aan de gemeente.

In 1980 verkocht de gemeente het pand aan Gerardus Gosefoort. Voorafgaand aan deze verkoop werd het pand symbolisch gekraakt door de actiegroep Huisvesting voor Allen die door het ophangen van spandoeken tegen het pand en het plaatsen van tenten in de tuin aandacht wilde vestigen op de behoefte van jongeren om in groepsverband woonruimte te huren. Toen deze actie geen weerklank vond bij de gemeentelijke commissie Openbare Werken en Grondzaken werd het pand ook daadwerkelijk gedurende korte tijd gekraakt.